Puukide eest kaitsevad vaktsiin, pikad riided ja kiire reageerimine

Alice Lokk
, reporter
Copy
Puuk.
 
Puuk.  Foto: Erik Prozes

Suvi on täies hoos ning metsad, matkarajad ja pargid ootavad avastamist. Sellistes kohtades liikudes tuleb olla ettevaatlik, et puugid külge ei hakkaks. Iga puuk nakkust edasi ei kanna, kuid kehalt teda leides tuleb igaks juhuks reageerida kiirelt.

Puukide uurimise ja nende leviku kaardi koostamisega tegeleb Tervise Arengu Instituut. Puugikaart näitab, et praegu on üle Eesti puugi­tase väga madal, välja arvatud Harjumaal.

Tervise Arengu Instituudi viroloogia ja immunoloogia osakonna nooremteadur Maria Vikentjeva ütles, et kõige tuntumad puukidelt saadavad nakkushaigused on puukborrelioos ja puukentsefaliit. «Samuti esineb meil teisi puukidega ülekantavaid baktereid, mis tervetel inimestel põhjustavad peamiselt asümptomaatilise või väga kerge gripi taolise kuluga haigusi, kuid eakatel või nõrga tervisega inimestel võivad põhjustada erinevaid tervisehäireid. Need on näiteks anaplasmoos, puukriketsioos, neoerlihhioos ja Borrelia miyamotoi haigus ehk puukidega levivad taastuvad palavikud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles