Valitsus paneb panused Covid-19 tõendi peale (3)

Henry-Laur Allik
, ajakirjanik
Copy
Esmaspäevast kehtib kõigile ühistranspordis maskikandmise kohustus.
Esmaspäevast kehtib kõigile ühistranspordis maskikandmise kohustus. Foto: Erik Prozes

Vabariigi valitsus otsustas alates esmaspäevast kehtestada ühistranspordis maskikandmise kohustuse, mis kehtib kõigile, ja langetas nakkusohutuse kontrollita üritustel ning tegevustes osalejate piirarve. Vaatamata kasvavale nakatumisele soovib valitsus täiendavaid piiranguid vältida, lootes, et Covid-19 tõendite kontrollimine Eestis õnnestub.

Eile tõusis 222 koroonaviirusega nakatunuga Eesti viimase 14 päeva nakatumisnäitaja üle saja piiri, sellega tõusis riigi nakkusohutase oranži peale. Valitsus reageeris sellele kahe piiranguga: ühistranspordis peab esmaspäevast maski kandma ja 9. augustist on siseruumides toimuvatel üritustel lubatud kuni 50 ning õues kuni 100 osalejat.

Juhul kui üritusel või toitlustusasutuses kontrollitakse inimeste Covid-tõendeid, osalejate piirangud ei kehti.

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) selgitas, et maskikohustus ühistranspordis hakkab kehtima kõigile. «Miks me ei tee seal erisusi vaktsineeritutele ja mittevaktsineeritutele, on lihtsalt see, et seda ei ole võimalik kontrollida. Inimesed on väga tihedalt koos, ja väga lühikest aega. Igal pool mujal maailmas on samamoodi,» rääkis Kallas.

Valitsuse teadusnõukoja liikmed Andres Merits ja Krista Fis­cher tervitasid maskikandmise kohustust ning usuvad, et sellel võib kindlasti mõju olla.

Tartu Ülikooli viroloogiaprofessori Meritsa sõnul pole kahtlustki, et maski kandmine vähendab viiruse levikut, ja seega on valitsuse käik loogiline.

«Ühistransport, niipalju kui mina aru saan, on selgelt üks koht, kus on võimatu hoida distantsi, ja ausalt öeldes ma ei kujuta ka kuidagi ette, kuidas saaks linnaliinidel kontrollida koroonasertifikaati,» rääkis Merits. Toidupoodides ta maskikohustust vajalikuks ei pea.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles