Estonia balletisolisti Anatoli Arhangelski tervis halveneb iga päevaga (20)

Nele Kullerkupp
, reporter-toimetaja
Copy
Arhangelski transportimine Itaaliasse ravile.
Arhangelski transportimine Itaaliasse ravile. Foto: Erakogu
  • Anatoli Arhangelski viibib Itaalias Udine haiglas
  • Ravi alustamine seisab haiguse diagnoosimise taga
  • Diagnoosini loodetakse jõuda esmaspäeval

On aegu, kus Anatoli vaevleb terve päeva tugevate spasmide ja paanikahoogude käes – ei suuda rahuneda ja keha ei kuula sõna, vaid tõmbleb omasoodu, kirjeldab Estonia balletitähe Anatoli Arhangelski abikaasa Marika Muiste Itaalias ravil viibiva mehe seisundit reedel.

Muiste sõnul on abikaasa tervis halvenenud järjepanu ka pärast sealsesse haiglasse jõudmist. «Märkan iga päev uusi sümptomeid, mida varem ei olnud. Üleeile tekkis tal kõrge palavik – 39 ja ta ei vastanud enam mu küsimustele. Ainult ümises. Vahel üritan kaua aega aru saada, mida talle vaja oleks ning mida ta tahab mulle öelda. See tekitab aga kohutavalt abitu tunde: tahaks aidata, aga lihtsalt ei tea, kuidas,» räägib naine igapäevasest võitlusest mehe paranemise nimel.

Balletiartist Anatoli Arhangelski koos laste ja abikaasa Marika Muistega.
Balletiartist Anatoli Arhangelski koos laste ja abikaasa Marika Muistega. Foto: Erakogu

43-aastane Arhangelski põdes kevadel Covid-19 viirushaigust. «Pärast palaviku taandumist tundus, et kõik sai korda. Teatrid avati, Eesti rahvusballett alustas taas tööd, kuid Anatoli tundis end balletisaalis ja laval kehvemini kui pärast kodus veedetud isolatsiooni oleks pidanud: pea kippus valutama ja ringi käima, tasakaal oli häiritud, silmanägemine kehv, vasak käsi surises,» kirjeldas balletiliit.

Arhangelski võttis haiguslehe lootuses, et puhkus aitab tal korralikult taastuda. «Paraku sellest ei piisanud ja tekkinud sümptomid üha süvenesid. Surinast sai käekramp, nägemine muutus mitmekordseks ja lainetavaks, igapäevased tegevused muutusid keeruliseks,» kirjutas liit.

Märkan iga päev uusi sümptomeid, mida varem ei olnud.

Anatoli Arhangelski abikaasa Marika Muiste

Arhangelski abikaasa pidi korduvalt kiirabi kutsuma, kuid analüüsid ei andnud põhjust meest pikemalt haiglas hoida. Juuni keskpaiku viidi Anatoli Ida-Tallinna keskhaiglasse, kus ta viibis üle kuu aja. Ta kaotas peaaegu täielikult kõnevõime, nägemise ning kontrolli jäsemete üle, mis tõmblesid ja läksid krampi.

«Vahetusid raviarstid, ravimeetodid ja oletused võimalike diagnooside kohta, aga lõplik diagnoos jäigi panemata. Arstid nentisid vaid, et tegu on haruldase juhtumiga, millega neil kogemust pole. Eestis kättesaadavad võimalused olid ammendunud,» lisas balletiliit.

Diagnoosi lootuses Itaaliasse

Kuna Arhangelski õde elab Itaalias, otsustas perekond ta sinna viia. Udine haiglas on aparaadid ja erinevalt Eestist ka kitsamalt spetsialiseerunud osakonnad neuroloogiliste haiguste raviks.

Balletiartist Anatoli Arhangelski transportimine Itaaliasse ravile. Pildil ka teda saatev abikaasa Marika Muiste. 
Balletiartist Anatoli Arhangelski transportimine Itaaliasse ravile. Pildil ka teda saatev abikaasa Marika Muiste. Foto: Erakogu

Abikaasa Marika Muiste sitkus kaootilises olukorras on imetlusväärne. Naine on abikaasa kõrval ööpäev ringi, ammutades jõudu toetavatest inimestest. «Haletsust ma ei taha,» tunnistab ta, aga lapsed, perekond, sõbrad ning Arhangelski arsti Gian Luigi Gigli heasoovlikkus hoiavad naist keerulisel ajal pinnal. «Vahel aitavad ka väga väikesed pisiasjad, kasvõi tugev vihm väljas, mis nagu peseks mure vähemaks ja annab uue hingamise,» ütleb Muiste. Tema elu kulgeb praegu abikaasa rütmis. «Olen tema kõrval ööpäev ringi. Varem toitsin ja jootsin teda, aga üleeilsest hakati teda toitma läbi ninas olevate voolikute, kuna ta ei suutnud enam ise süüa, juua ega ka neelata,» lausub naine ja lisab: «Pesemisel ja mähkmete vahetamisel aitavad medõed, kes on väga professionaalsed ja abivalmid ning teevad oma tööd suurest armastusest. Üks õdedest ütles mulle, et armastab oma tööd väga, sest teab, et ükski inimene ei ole siia sattunud omal soovil – see on olude sunnil.»

Sealseid arste kiidab Muiste taevani, öeldes, et usaldab neid sada protsenti. «Anatoli raviarst dr Gigli on nii soe ja suure südamega inimene. Ta teeb kõik ja rohkemgi veel, et Anatolit aidata,» õhkab Muiste tänutundega.

Endiselt pole aga mehe haigust suudetud diagnoosida, kuid lootus vastuseid saada on eesoleval esmaspäeval, sest siis saabuvad analüüside tulemused. Kuna praegu neid veel pole, ei taheta Arhangelskile veel mingit ravi peale panna, sest ravimid koormaksid liigselt mehe organismi. «Samas arst mõtleb juba praegu sellele, kuidas mu abikaasa seisundit kergendada. Ta viis mind kokku toitumisspetsialistiga, kes loob Anatolile spetsiaalse menüü, mis sisaldab aineid tema organismi tugevdamiseks,» kirjeldab Muiste, kuidas uue nädala algul saabuvat selgust oodates olukorda leevendada proovitakse.

Muiste kordab taas, et sealsete arstide soe suhtumine aitab koduigatsusest üle olla. «Kogu personal ja doktor ise on nii soojad, et kordagi ei ole mul tekkinud tunnet, et ma poleks kodus,» sõnab ta. Kuid just kodu on see koht, kuhu nii haiglavoodis lamav balletitäht kui ka tema abikaasa täna ilmselt igatseksid, sest nende tütrel Sofial on sünnipäev. 8-aastaseks saav tüdruk ning tema 3-aastane vend Simon on Eestis sugulaste ja vanavanemate hoole all. Muiste sõnul ei soovi nad lapsi sügavuti olukorra tõsidusse tõmmata. «Ütlen ausalt, ma ei ole nendega telefonitsi ühenduses olnud. Saadan vaid videoid ja häälsõnumeid, kuna ei suudaks lastega otse rääkides pisaraid tagasi hoida. Aga nad on Eestis väga heades kätes – kogu meie suguvõsa aitab ja tegeleb nendega. Ma näen, et neil on lõbus ja tore suvi olnud ja see teeb mulle ainult rõõmu,» kinnitab naine.

Endiselt pole aga mehe haigust suudetud diagnoosida, kuid lootus vastuseid saada on eesoleval esmaspäeval.

Mõttejõu tugevusse uskuv Muiste möönab, et alati ei õnnestu positiivset meelt säilitada. «On päevi, kui olen väga katki ja miljoniks killuks ja energiat ei ole enam üldse,» tunnistab ta ning jätkab: «Aga siis kusagilt tuleb jälle mingi uus laine, mingi uus lootus ja valgus hinge ja lähen lootusrikkalt edasi.» Aga mõnel päeval pisarad tema sõnul ei lõppe ega lõppe. «Samamoodi on ka Anatolil vist, sest ta seest on välja tulnud meeletus koguses pisaraid. Ta reageerib iga sõnumi või poolehoidva häälsõnumi peale pisaratega – vahel on need vast tänupisarad, aga teinekord pigem kurbuse ja rõõmu,» usub Muiste.

Tundeid elatakse läbi üheskoos. Trotsides koroonaolukorrast tingitud rangeid haiglareegleid tehti Muistele erand ning tal lubatakse ööpäev ringi oma mehe kõrval olla. Esialgu tuli naisel põgusaid unetunde magada Arhangelski voodi kõrval tugitoolis. Tänaseks on olud paranenud. «Oleme saanud endale eraldi palati, kus on olemas kõik mugavused ja ka voodi minu jaoks,» räägib Muiste.

Haigekassa pole Arhangelski ravi rahastamise asjus siiani otsust teinud

Haigekassa sõnul ei ole praegu kahjuks võimalik vastata küsimusele, kas Anatoli Arhangelskile on võimalik haigekassa toel ka kodumaal ravi võimaldada, kui Itaalia arstid talle diagnoosi määravad. «Kui ravi on Eestis võimalik, saavad kõik kindlustatud inimesed Eestis haigekassa toel ravi. Hetkel on olukord selline, et saame välisriigis rahastada patsiendi uuringuid ja konsultatsioone, kuna neid ei ole Eestis võimalik teha,» sõnas haigekassa avalike suhete ja terviseedenduse osakonna peaspetsialist Heidi Kukk. Otsust selle kohta pole aga tänaseni veel tehtud. «Haigekassal on kohustus ära oodata taotleja või tema esindaja arvamus, mida tänaseks tulnud ei ole ning tähtaeg selleks on täna,» ütles Kukk reedel ja lisas: «Kui me vastust ei saa, teeme uuel nädalal meile teadaolevate andmete põhjal uuringute ja konsultatsiooni rahastamise osas otsuse.»

Kukk selgitas, et kui diagnoos selgub, otsustavad ravi võimalikkuse Eestis siinsed arstid. Kui ravi, mida patsient vajab, Eestis osutada võimalik ei ole, saab kaaluda ravi rahastamist välisriigis.

Kuke sõnul ei ole neil lähiminevikust meeles ühtki analoogset juhtumit, kus haigekassal palutakse rahastada ravi, kui ei ole teada, mis on diagnoos ja milline on ravi.

Balletiliidu abi ja toetus

Selleks, et Muiste saaks Arhangelskile haiglas sajaprotsendiliseks toeks olla, haaras olukorra üle ohjad Eesti Balletiliit, avades sihtotstarbelise fondi, kuhu oodatakse annetusi. Nagu Balletiliit ise ütleb: iga sent ja euro on oluline. Eesti Balletiliidu esimehe Triinu Upkini sõnul on inimesed balletitähe ravi toetamisega hästi kaasa tulnud. «Inimesed arvasid, et see on tähtis ja see ongi tähtis. Annetusi on laekunud reedese päeva seisuga 112 000 eurot. Seega summa on juba märkimisväärne,» ütles Upkin ning lisas, et materiaalne abi on praegu vähim, mida Arhangelski perele pakkuda saab. Lisaks soovitab Upkin hea mõtteenergia või -jõuga toeks olla. Paar päeva tagasi kirjutaski Muiste oma sotsiaalmeedias tänupöördumise kõigile eestlastele, kes neile sel teekonnal toeks on olnud. «Üle mitme kuu sain ma aru, et me ei ole oma perega selles mures üksi ja tegelikult on mu abikaasal nii palju toetajaid ja tema eest palvetajaid. Anatoli on väga usklik mees ja ta on mulle alati õpetanud, et PALVE on ülim kingitus, mida üks inimene saab teise jaoks teha.»

Muiste tunnistab, et kui Aivar Mäe ja Triinu Upkin talle esimest korda kirjutasid, et sooviksid Anatolit aidata ja koguda raha tema ravi jaoks, kuid selleks peaks naine avalikustama abikaasa haigusloo, siis tema esimene reaktsioon oli kindel ei. «Anatoli pole kunagi armastanud oma isiklikku elu kellegagi jagada – veelgi enam läbi sotsiaalmeedia. Aga kui ma talle hiljem sellest rääkisin, siis oli tema vastus vastupidine,» tunnistab Muiste oma üllatust. Haigusega võitlev balletitäht olevat naisele pisarsilmi öelnud: «Jumal saadab meile abi ja sellest ei tohi kunagi keelduda.»

Tee annetus Eesti Balletiliidu kontole:

EE161010022081883007

Eesti Balletiliit

Selgitus: ANATOLILE

Annetustest kogutud summa on mõeldud Arhangelski ravi ja võõrsil elamise kulude toetuseks.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles