Linn kolib Vene muuseumi Kadriorust vanalinna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene muuseumile eraldatud hoone Kadriorus Koidula 23 seisab tühjana ja on ära lagastatud.
Vene muuseumile eraldatud hoone Kadriorus Koidula 23 seisab tühjana ja on ära lagastatud. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus kavatseb homsel istungil esitada linnavolikogule otsuse eelnõu, millega antakse otsustuskorras sihtasutusele Tallinna Vene Muuseum 15 aastaks tasuta kasutada Pikk tn 29a äriruumid eesmärgiga võimaldada sihtasutusel need rekonstrueerida ning rajada sinna kultuurikeskus ja muuseum.


Abilinnapea ja sihtasutuse Tallinna Vene Muuseum nõukogu esimehe Mihhail Kõlvarti sõnul soovib sihtasutus Pikk tn 29a asuvad äriruumid korrastada ja avada seal Eesti Vene kogukonna eluolu kajastava keskuse.

«Uus ekspositsioon kavatsetakse avada veel tänavu sügisel. Muuseumi senised ruumid Kadriorus aadressil Koidula 23 on linnal kavas aga rekonstrueerida ja avada seal uus lasteaed, selle eskiisprojekti loodame valmis saada juba tänavu. Loodetavasti leevendab kavandatav 6-7 rühmaline lasteaed kesklinna, eeskätt aga just Kadrioru elanike muret oma laps kodulähedale lasteaeda panna, sest lähipiirkonnas on praegu vaid kaks väikest, kaherühmalist lasteaeda,» ütles Kõlvart Raepressi vahendusel.

Ühtlasi nentis abilinnapea, et Koidula 23 asuva hoone seisukord on ajaga, mil see oli Sergei Ivanovi juhitud mittetulundusühingu kasutuses, märkimisväärselt halvenenud.

Sihtasutuse juhatuse liige Larissa Ušnitškova hinnangul on Pikk 29a eeliseks ruumide kompaktsus ning muuseumi jäämine peamiste logistiliste turismimarsruutide teele. «Uues kontseptsioonis, mille väljatöötamist alustasime, on rõhk mitte väljapanekute mastaapsusel vaid eelkõige innovatiivsusel, informatiivsusel ning kvaliteedil. Süstematiseeritud kogud võimaldavad vahetada väljapanekuid suhteliselt lühikese ajaga, mis loob külastajatele pidevalt muutuva kultuurivälja,» selgitas Ušnitškova.

Pikk tn 29a äriruumid seisavad suuremas osas tühjana, mitmeid kordi on neid enampakkumise korras üritatud kasutusse anda, kuid tulutult. Kuna enne rekonstrueerimist ei ole võimalik hoonet kultuurikeskuse ja muuseumi tööks kasutada, siis tehakse ettepanek anda äriruumid tasuta sihtasutuse kasutusse. Äriruumid asuvad Tallinna vanalinna muinsuskaitse alal ning sellele kehtivad muinsuskaitseseadusest ja Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimäärusest tulenevad kohustused ja kitsendused. Seepärast on ka rekonstrueerimistööd märkimisväärselt kulukamad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles