Valitsuserakonnad mängivad Soomerega keerutamismängu (8)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Isamaa sai Tarmo Soomerelt meelepärased vastused.
Isamaa sai Tarmo Soomerelt meelepärased vastused. Foto: Madis Veltman

Riigikogu Isamaa fraktsioon on valmis pärast tänast kohtumist Tarmo Soomerega toetama tema presidendikandidaadiks esitamist, kuid on pahane valitsuserakondade ootamatu keerutamismängu peale.

«Kui saame aru, et tal on koalitsiooni toetus, on see võimalik,» vastas Isamaa peasekretär Priit Sibul pärast 2,5-tunnist kohtumist küsimusele, kas Isamaa toetab Soomeret presidendikandidaadina. «Aga Soomerel endal ei ole siiani selgust, kas koalitsioon teda toetab või ei toeta, kuigi tema nimi on välja käidud. Mis nalja te teete – peate leidma kandidaadi, kelles suudate omavahel kokku leppida ja meie või sotsiaaldemokraatide toetus saada. Meile ei ole vaja seda etendust, me teame, kuidas poliitilised protsessid toimivad. Meie huvi on valida president parlamendis, selleks on vaja 68 häält. Oma positsiooni tajume üsna hästi, nüüd jääb küsimus, kas ja kuna koalitsioonierakonnad oma seisukoha kujundavad.»

Reformierakonnal ja Keskerakonnal on riigikogus kokku 59 häält, pluss Isamaa 12 ja koos oleks 71 häält ehk rohkemgi kui vaja. Kas valitsuserakonnad esitavad Soomere kandidatuuri? «Hetkel on pall erakondade esimeeste käes, ilmselt nad kohtuvad omavahel ja arutavad,» vastas Reformierakonna fraktsiooni esimees Mart Võrklaev. Erakonna esimeest Kaja Kallast ei õnnestunud kommentaari küsimiseks tabada.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles