Kolhoosihoone lammutamiseks saab küsida raha

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

28. jaanuarini saab anda sisse toetusetaotlusi kasutuses mitteoleva ja taaskasutuseks sobimatu põllumajandusliku ehitise lammutamiseks, mille hulka mahuvad ka räämas kolhoosihooned.


Taotlusi võtab vastu põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) ning lammutamise puhul on toetussumma 150 000 krooni, ütles põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Heiki Raudla.

Toetust võib taotleda mittetulundusühing, sihtasutus või maapiirkonnas tegutsev kuni keskmise suurusega ettevõtja.

Põllumajandusministeeriumi maaeluarengu osakonna peaspetsialisti Sille Rähniga hinnangul ei saa kõnesolevat probleemi hoogtöö raames lahendada.

Pigem soovitas ta omanikel mõelda, mida nende hoonetega ette võtta ja milline uus rakendus neile leida.

Pealegi, kui eelpoolmainitud toetusmeetme abil lammutada, siis ei tohi sellele kohale enam midagi uut ehitada, sinna peab jääma roheline ala.

Raudla sõnul on põllumajandusministeeriumil raske seda protsessi omalt poolt oluliselt mõjutada, sest need kultuur- või loodusmaastikku risustavad hooned on küll nõukogudeaegsed, aga praegu kellegi eraomand, mitte riigile jäänud vara.

«Seega on nende lammutamine omanike või kohalike omavalitsuste rida ning nende lammutamine eeldab lammutusluba.»

Maaelu arengukava külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse eesmärk on toetada Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondist maapiirkonna elukeskkonna ja kultuuripärandi säilitamist ning sotsiaalse infrastruktuuri arendamist läbi mittetulundussektori arendamise.

Postimees.ee lugeja Arvo Tõnisoo tegi ettepaneku lammutada ühisaktsiooni korras üle Eesti rääma jäänud kolhoosihooned.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles