Kallas: Balti riigid hakkavad Valgevene-vastaseid sanktsioone koos vedama (2)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid võtsid tänasel videokohtumisel vastu ühisavalduse, kus rõhutavad et Valgevenest Leetu juhitud illegaalse migratsiooni ohjeldamiseks tehakse konkreetseid samme ja tihedat koostööd. Peaminister Kallase teatel tuleb suhelda ka migratsiooni lähteriikidega. 

«Otsustasime täna, et Balti riigid hakkavad ühiselt vedama Euroopa Liidu täiendavate sanktsioonide väljatöötamist Valgevene režiimi vastu. Kuid peame jätkama ka inimkaubitsejate ja nende ärimudelite tuvastamist,» sõnas peaminister Kaja Kallas.

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid väljendasid videokohtumisel vastu võetud ühisavalduses otsustavust kaitsta EL välispiiri Valgevenest juhitud illegaalse migratsiooni eest ning rõhutasid, et selle ohjeldamiseks reageeritakse konkreetsete sammudega ja tehakse tihedat koostööd EL institutsioonide ja partneritega.

Kallase sõnul on tähtis pidada dialoogi illegaalse migratsiooni lähteriikidega. «Peame kasvatama teadlikkust, et inimesed, kes Valgevenest ebaseaduslikult Euroopa Liitu üritavad jõuda, on Lukašenka režiimi poolt algatatud EL vastase rünnaku ohvrid,» selgitas ta. 

Eesti on Leedut selles kriisis palju abistanud ja Kallase sõnul sellega ka jätkab. «Arutasime täna ka täiendavaid võimalusi Leedu toetamiseks diplomaatia kaudu. Kinnitasin, et Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena on alati valmis Leedu toetuseks samme astuma,» ütles Kallas.

Eesti peaminister nentis, et senine infovahetus ja koordinatsioon Balti riikide vahel on olnud väga hea ning tegi arutelu käigus ettepaneku kohtuda sel teemal uuesti ja teha jätkukohtumisi ka välis-, sise- ja kaitseministrite tasandil.

29. juulil kiitis valitsus heaks kaitseministri ettepanekud Leedu toetamiseks. Koostamisel on ametkondadeülene tegevuskava, mis hõlmab tegevusi diplomaatia ja julgeoleku valdkonnas ning võtab muu hulgas arvesse sarnase olukorra tekkimise võimalust Eestis.

Leedus töötab juba kuu aega 10-liikmeline politseiüksus ESTPOL 5, kaitsevägi saatis Leetu mehitamata lennusüsteemid, samuti aidati naaberriiki piiri tugevdamiseks vajalikku tõkestustraadiga. 

Avalduses tänatakse toetuse eest Euroopa Komisjoni, Frontexi, EASO, Europoli ja kõiki EL liikmesriike ja teisi partnereid. Arvestades aga olukorra arengut, on oluline kasvatada diplomaatilise, rahalise ja tehnilise abi andmist Leedule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles