Keskkonnaühendused pöördusid raierahu tingimuste kehtestamiseks kohtusse (7)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Linnupesa munadega.
Linnupesa munadega. Foto: Sille Annuk

Eesti Ornitoloogiaühing, ühendus «Päästame Eesti Metsad» ja Eesti Metsloomaühing vaidlustasid reedel keskkonnaameti otsuse, millega viimane keeldus metsateatisele raierahu puudutavat lisatingimust lisamast. 

Vabaühenduste hinnangul on metsateatistes täpsemaid tingimusi vaja suurema õigusselguse huvides nii metsaomanike, avalikkuse kui ka ametkondade jaoks. Keskkonnaamet leidis, et pesitsusaegse häirimise keeld looduskaitseseaduse alusel kehtib kõigile ja eraldi tingimusena seda metsateatisele lisada ei ole vaja. 

Looduskaitseseadus küll keelab linde pesitsusajal häirida ja pesi lõhkuda, kuid raiete tegemisest kevad-suvisel ajal hoiduda keskkonnaamet vaid soovitab. Samas peatatakse kodanike pöördumiste peale raieid, kui raiutavast metsast leitakse linnupesi. Kokkuvõttes tekitab Keskkonnaameti praktika palju segadust ja tänane olukord ei ole mitte kellegi huvides. Antud probleemile on tähelepanu juhtinud ka õiguskantsler.

«Linnud pesitsevad kõigis metsades. Olukord, kus lindude pesitsusaegne kaitstus sõltub metsaomaniku heasoovlikkusest või juhuslikust pesaleiust raiealal, ei ole rahuldav,» ütles ornitoloogiaühingu juhataja Kaarel Võhandu. «Keskkonnaametil on seaduslik õigus metsateatistes raietele ajalisi piiranguid seada. Kuna sellest keelduti, peame metsaelustiku kaitseks ja selguse loomiseks pöörduma kohtusse,» selgitas ta. 

Keskkonnaühendusi esindab kohtus advokaadibüroo RASK vandeadvokaat Villy Lopman.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles