Anatoli Arhangelskit tabanud prioonhaigust on diagnoositud Eestis tänavu tavapärasest enam (3)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy
Balletiartist Anatoli Arhangelski transportimine Italliasse ravile. FOTO: Erakogu
Balletiartist Anatoli Arhangelski transportimine Italliasse ravile. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Eelmisel nädalal jõudis meediasse info, et Itaalias ravil viibival Estonia balletisolistil Anatoli Arhangelskil diagnoositi prioonhaigus. Sealsed arstid kahtlustavad, et haigus avaldus kevadel läbipõetud Covid-19 tõttu. Viimasel aastal on tavapärasest enam sarnaseid diagnoose pandud ka Eestis.

«Regionaalhaiglas oleme tõesti sel aastal diagnoosinud kolm tõenäolist prioonhaiguse juhtu, kuid eelnevatel aastatel pole neid jälle olnud,» kinnitab Postimehe päringule vastuseks Põhja-Eesti regionaalhaigla neuroloogiakeskuse juhataja Andrus Kreis, kuid lisab siis, et tal pole infot, mis kinnitaks, et seda haigust oleks praegu tavapärasest rohkem diagnoositud.

«See on siiski võimalik, kuna diagnostiline võimekus on paranenud, kuid see ei tähenda, et seda haigust esineks sagedamini,» sõnas Kreis.

Ka Tartu Ülikooli kliinikumi närvikliiniku juhataja Pille Taba kinnitusel ei saa väita, et praegu oleks haigusjuhtusid varasemast rohkem. «Haigestumuse statistilisi trende saab hinnata pikemas perspektiivis, mitte üksiku aasta põhjal,» selgitas Taba. Statistika kohaselt on tema sõnul Eestis prioonhaigust keskmiselt diagnoositud kahel patsiendil aastas. «Juhtude arv on aastati mõnevõrra kõikunud, jäädes vahemikku 0–4 Creutzfeldt-Jakobi haiguse kinnitatud diagnoosi aastas,» ütles Taba.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles