Sirje Endre: kutse koostööks tuli Marju Lauristinilt 19. augustil kell 16.35 (8)

Ago Raudsepp
, toimetaja
Copy
Kodanike Komiteede esindajana ülemnõukoguga Eesti Vabariigi taastamise üle läbi rääkinud Sirje Endre tundis selja taga Eesti Kongressi valinud 550 000 kodaniku ja 34 500 Eesti kodakondsuse taotleja jõudu. Foto on tehtud aasta eest Eesti Kongressi 30. aastapäeval.
Kodanike Komiteede esindajana ülemnõukoguga Eesti Vabariigi taastamise üle läbi rääkinud Sirje Endre tundis selja taga Eesti Kongressi valinud 550 000 kodaniku ja 34 500 Eesti kodakondsuse taotleja jõudu. Foto on tehtud aasta eest Eesti Kongressi 30. aastapäeval. Foto: Mihkel Maripuu

Kodanike Komiteed ja ülemnõukogu tõi ühise laua taha ühine vaenlane ja Pihkva poolt lähenevad tankid, meenutab Eesti Komitee juhatusse kuulunud Sirje Endre.

On 19. august, Moskvas on just toimunud riigipööre. Toompeal on koos ülemnõukogu juhatus ja Narva maanteel Eesti Komitee juhatus. Kuidas jõuti selleni, et Eesti Komitee esindajad kutsuti Toompeale läbi rääkima?

Esimese sammu astus Tiit Sinissaar, kes tol ajal oli raadioreporter ja käis Eesti Kongressi istungitel saadikuid intervjueerimas. Tema tegi kell 15 raadios avaliku üleskutse, et nüüd on aeg ülemnõukogu ja Eesti Kongressi kokkuleppeks.

Kutse koostööks tuli Marju Lauristinilt telefoni teel kell 16.35. Panime ennast kiiresti neljakesi valmis: Tunne Kelam, Vardo Rumessen, Enn Tarto ja mina – Eesti Komitee juhatuse liikmed.

Sama päeva õhtul olime Toompeal. Kohe läks, nagu öeldakse, asjaks: mis võimalused on jõuda kokkuleppele. See oli ühine vaenlane, mis meid kokku tõi, Pihkva poolt tankid juba tulid.

Kas kutse Toompeale tuli ootamatult?

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles