Intervjuu ⟩ Päästeameti peadirektor: päästja, kes on täna haiglas, viib koju iga kuu alla tuhande euro (23)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti ühiskond ei väärtusta päästjate tööd piisavalt, ütleb päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. 
Eesti ühiskond ei väärtusta päästjate tööd piisavalt, ütleb päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. Foto: Madis Veltman

Tartu Jaama tänava traagilises gaasiplahvatuses sai viga viis operatiivtöötajat, nende seas olid ka kolm päästeameti töötajat. Neist üks oli parajasti lisatööl Tartu kiirabis. Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu rääkis usutluses Postimehele, et sageli eluohtlikes olukordades töötavate päästeametnike töötasu on paraku jätkuvalt naeruväärselt madal.

Alustame neljapäevasest õnnetusest. Millise valmisolekuga reageerisid Tartu päästjad gaasiõnnetusele?

Nagu ikka, kiiresti. Kui inimesed helistavad häirekeskusse ja teatavad sündmusest, sõidame me kohale, aga mitte kunagi ei tea päris täpselt, mis seis on tegelikult. Inimesed näevad olukorda ühtviisi, aga alles kohapeal selgub tegelik seis. Kui tegemist on päästesündmusega, kus inimese elu on ohus, siis kogutakse kohapeal kiirelt informatsioon, pannakse paika tegevuskava – seejuures tegutsema peab väga lühikese ajaga. Üldjuhul on kohal ka politsei ja kiirabi. Kuna kohapeal ei ole aega pikalt rääkida, tuleb otsused kiirelt langetada. Iga sekund loeb, et inimest päästa. Gaasiõnnetuste ja ka tulekahjude puhul on väga tihti suur võimalus, et hoone võib plahvatada ning variseda. Ka seda tuleb silmas pidada. Meie töötajad on seal, kuhu teised operatiivtöötajad ei lähe.

Kes teie töötajatest viga said? Kui tõsiselt?

Kõik kohal olnud operatiivtöötajad said väga raskelt viga. Nende seisund on raske. Selles mõttes on tegemist väga tõsiste tagajärgedega sündmusega. Inimene, keda päästa tahtsime, kahjuks hukkus. Raskelt said viga meeskonnavanem Janek ja päästja Raido. Päästja Mart, kes oli sel õhtul parasjagu kiirabis tööl, tahtis oma kolleegidele appi minna. Anda oma panuse, et sündmus võimalikult ruttu lahendada.

Kuidas see äärmiselt traagiline olukord üldse sündida sai – nende asjaolude selgitamisega tegeleb uurimine. See võtab veel pikalt aega. Õnneks maja kokku ei kukkunud. Kui see oleks juhtunud, oleksid tagajärjed palju rängemad.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles