Kersti Kaljulaid: ma olen valmis teiseks ametiajaks (51)

Andrus Karnau
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Kuidas pildistada president Kersti Kaljulaidi, kui seda on juba tuhat korda tehtud? Üks võimalus on hetk, mil kelner valab kohvi ajakirjanikele ja intervjuu juures istunud riigipea nõunikule Taavi Linnamäele.
Kuidas pildistada president Kersti Kaljulaidi, kui seda on juba tuhat korda tehtud? Üks võimalus on hetk, mil kelner valab kohvi ajakirjanikele ja intervjuu juures istunud riigipea nõunikule Taavi Linnamäele. Foto: Sander Ilvest

President Kersti Kaljulaid ütles, et on valmis kandideerima teiseks ametiajaks, lubades seista nõrgemate ühiskonnaliikmete eest, aga ka võrdsete võimaluste ja vabaduste eest Eestis.

Kersti Kaljulaid, koroonaviirus on poolteist aastat maailmas möllanud ja kõvasti inimeste vabadusi piiranud. Kas te näete ohtu demokraatiale?

Ei näe, kui mõistame seda, mida viirus on tähendanud. Mõistame ka seda, et esialgu kiirustades tehtud otsused, kui veel ei teatud viirusest eriti palju, ei pea saama teenäitajaks tulevikku. Kriisi algusest peale olen lootnud, et ka riigikogu põhiseaduskomisjon võtab tehtud otsused ette ja analüüsib, mis läks vabaduste piiramise mõttes õigesti ja proportsionaalselt ning mis ei läinud.

Kas teid ei häirinud, et peaminister vallandas telefonikõnega kõrge riigiametniku?

Minul ei jäänud muljet, et see täpselt nii oli, ma ei tea detaile. Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske on olnud ka minu väga hea kaastööline, aga meil ei olnud viirusega võitlemisel strateegilist juhtimist. Loomulikult on see minister (Tanel Kiik – toim), kes pidi eelmisel suvel ütlema, et meil on vaja järgmisel aastal inimesi vaktsineerida. Me peaks tegema plaani, mida me juba novembris-detsembris avalikustame. Ja kui vaktsiine tuleb vähem, siis me ei muuda oma lubadust. Mõned riigid on saanud sellega kindlama käega hakkama. Sõlm jäi puudu. Kui minister seda ei võta, siis peab selle töö ära tegema kantsler. Olen seda meelt, et sellega me hakkama ei saanud.

Kommentaarid (51)
Copy
Tagasi üles