Stoicescu: Terroristidega ei saa sõlmida kokkuleppeid (4)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Viimane suurlinn, mis langes Afganistanis enne pealinna Kabuli, oli Jalalabad. Keskvalitsus andis selle ilma võitluseta Talibanile. Pildil Talibani patrull linnas.
Viimane suurlinn, mis langes Afganistanis enne pealinna Kabuli, oli Jalalabad. Keskvalitsus andis selle ilma võitluseta Talibanile. Pildil Talibani patrull linnas. Foto: Stringer

Talibani väed võtsid väga kiiresti Afganistani tagasi. Kui oli selge, et USA ja liitlased taanduvad sealt pöördumatult, kadus Afganistani armeel võitlusvõime ning kaks aastakümmet peetud võitlus, kus osalesid ka eestlased, on lõppemas meie ja lääneriikide suure kaotusega.

​Kuidas sellesse suhtuda ja mis saab edasi, sellest rääkisime Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teaduri Kalev Stoicescuga.

Kas see, mida me näeme Kabulis, on ajutine taandumine, üks kaotus paljude hulgast või on tegemist ikka päris suure läbikukkumisega?

See võib olla ajutine taandumine – see on tõeline draama, mis toimub Kabulis ja kogu Afganistanis.

Kahetsusväärne on see – mis on justkui tõeline üllatus nii Ameerika Ühendriikidele kui ka kogu läänemaailmale –, et Afganistani riik, valitsus ja relvajõud, keda on toetatud ja õpetatud välja kakskümmend aastat, see kõik kukkus väga kiiresti kokku nagu kaardimajake.

Oli näha, et Taliban võtab järjest võimu, aga et see toimub nii kiiresti ja nii dramaatiliselt... Nüüd on vaid tundide küsimus, kui Afganistani valitsus ja president annavad ohjad üle, et säästa pealinna ja inimesi. Aga kas neid ka säästetakse, seda me ei tea. Eks ole näha, mismoodi Taliban nüüd hakkab seda riiki juhtima. On ju väga kurb mälestus sellest, kuidas Taliban valitses kuni 2001. aastani. Me tõesti ei taha, et see korduks, aga me ei saa seda ka välistada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles