Venemaal pole e-posti lahtimurdmises midagi uut

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur.
Pronkssõdur. Foto: Mihkel Maripuu

Tuntud Moskva ajakirjanik Konstantin von Eggert ütles veebis levivate Naši dokumentide kohta, mis sisaldavad ka andmeid tegevusest Eestis, et kõige järgi otsustades on tegu ehtsa materjaliga.

Kas Vassili Jakemenko ja Kristina Potuptšiku e-posti veebi sokutamine on Vene meedias praegu oluline teema?

Venemaa sisepoliitikat aktiivselt jälgivate inimeste, näiteks protestimeeleavalduste korraldajate, kodanikuaktivistide ja internetikogukonna seisukohalt on see info huvitav. Üldrahvalikust seisukohast või föderaalsete telekanalite jaoks on tegu vähetähtsa teemaga. Vaevalt et televisioonis selliseid süžeesid põhjalikult käsitletakse.

Kuid sotsiaalvõrgustikes arutatakse neid elavalt?

Internetis, sotsiaalvõrkudes, ka nišikanalites nagu raadio Ehho Moskvõ, raadio Kommersant FM, ajaleht Novaja Gazeta. Politiseeritud auditoorium arutab neid [kirju] aktiivselt ja see auditoorium on Venemaal küllaltki mõjukas.

Kas teie arvates on tegu ehtsa materjali või võltsinguga?

Kõige järgi otsustades, sealhulgas nende inimeste reageeringu põhjal, keda see puudutab, on tegu ehtsa kirjavahetusega.

Jakemenko ja Potuptšik ise samas ei ole kommentaare andnud?

Jah, see on ka arusaadav, kuna tegu on ikkagi nende endi kirjadega. Kuid rida teisi inimesi, näiteks [blogija] Ilja Varlamov on reageerinud. Ja on selge, et tema rääkis sellest kui reaalsest kirjavahetusest.

Kas võib öelda, et enne presidendivalimisi on igasugused infolekked Venemaal üpris levinud, meenutagem ka näiteks Boriss Nemtsovi telefonikõnede avaldamist?

Jah, ka Aleksei Navalnõi kirjavahetust avaldati – mida kõike siin pole olnud. Tuntud inimeste e-postkastidesse sissemurdmine, nende telefonikõnede avaldamine, see on praegune reaalsus. Olemasolevaid tehnoloogiaid arvestades võib ennustada, et seda tuleb veel. Seda enam, et anonüümset häkkerit e-posti sissemurdmise eest karistada on tegelikult väga raske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles