Politsei kontrollib tänasest piirangutest kinnipidamist ja võib rikkumisi ka ise menetleda (12)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Politsei kontrollis kevadel maski kandmist Järve keskuses
Politsei kontrollis kevadel maski kandmist Järve keskuses Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Valitsuse korraldusega hakkab politsei- ja piirivalveamet (PPA) alates tänasest kontrollima viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute täitmist. Suuresti sarnaneb kontroll kevadisega, kuid nüüd on PPA-l õigus ka ise menetlusi läbi viia. 

PPA kriisistaabi juhi abi Tago Trei selgituse kohaselt kontrollib politsei karantiini- ja isolatsiooninõuete täitmist ning kehtivate piirangute täitmist piiriületusel. Lisaks hakkab politsei tegema järelevalvet maski kandmise nõude täitmise üle kohtades, kus see on kohustuslik ning kontrollima avalike ürituste korraldajatele kehtestatud nõudeid, s.t kas ürituste korraldajad kontrollivad sissepääsus vaktsineeritust või haiguse läbipõdemist tõendavaid dokumente.

Trei sõnul on võrreldes kevadega muutunud see, et kui varem sai võimalikke rikkumisi menetleda ainult terviseamet, siis suvel jõustunud nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadus võimaldab nüüd politseil ise ka menetlus läbi viia.

«Loomulikult on politsei esmane ülesanne ikka inimestega vestelda ja piirangute vajalikkust selgitada,» ütles Trei, kelle sõnul tuleb ühtlasi anda aega kehtestatud piirangutega harjumiseks.

Kevadel tehtud kontrollkäigud näitasid Trei kirjeldusel, et suurem osa ettevõtetest ja inimestest peavad piirangutest kinni. «Loodame ka nüüd, et inimesed mõistavad kehtestatud piirangute vajalikkust selleks, et viiruse levikut aeglustada ja et elu Eestis saaks võimalikult normaalselt edasi toimida,» lisas ta.

Aluse PPA piirangute kontrollimisse kaasamiseks andis tervishoiualane hädaolukord, mille terviseamet kuulutas Eestis seoses koroonaviiruse Delta tüve kiire levikuga välja eelmisel nädalal.

Seejärel esitas terviseamet PPA-le kaasamise taotluse, millega PPA nõustus ning mille valitsus oma korraldusega heaks kiitis.

PPA on piirangute kontrollimisse kaasatud kuni 31. detsembrini. PPA volitused terviseameti abistamisel saavad läbi ka juhul, kui hädaolukord lõpeb.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles