Eramuuseumi pidaja tahab Kuressaarde Mannerheimile autahvlit panna

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Tõrs oma vabadusvõitluse muuseumis.
Johannes Tõrs oma vabadusvõitluse muuseumis. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eelmise sajandi alguses Kuressaares hobuse poolt puruks löödud põlve ravimas käinud Soome riigimees võib saada Kuressaarde mälestustahvli.

«Mannerheim ostis Vene tsaarile hobuseid, aga Saksamaal lõi hobune tal kabjaga põlvekedra viiest kohast katki ja pärast operatsiooni tuli ta ravile Arensburgi, kus tema sõber peaarstina töötas,» rääkis Harjumaal Lagedil eramuuseumi pidav Johannes Tõrs Saarte Häälele. Kuigi Mannerheim käis vaid korra Eestis, siis Tõrsi arvates vääriks tema mälestus jäädvustamist ka Kuressaares.

Pronksist mälestustahvel on kavas avada juba tänavu juuni lõpus. «Juunis oleks marssal saanud 145 aastat vanaks,» märkis Tõrs, kes loodab tahvli kujundajaina nõusse saada skulptorid Riho ja Ilme Kulla.

Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõuniku Heli Jalakase sõnul pöördus Tõrs Saaremaa muuseumi ja linnavalitsuse poole, et leida mälestustahvlile sobiv asukoht.

«Kui see mälestustahvel peaks kunagi ilmavalgust nägema ja rahastuse leidma, oleks sellele sobiv paik spaade territooriumil,» ütles Jalakas, kelle sõnul on ka varasemalt sellise ideega linna poole pöördutud. Kuid 2007. aastal jäi asi katki arvatavasti rahapuudusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles