Tarmo Miilits: mul oli tunne, et kümne aasta pärast saan sinna turistina minna

Raul Ranne
Copy
Tarmo Miilitsat, kes oli aastaid Euroopa Liidu Afganistani politseimissiooni (EUPOL) asejuht, üllatas kohaliku vastupanu puudumine Talibanile.
Tarmo Miilitsat, kes oli aastaid Euroopa Liidu Afganistani politseimissiooni (EUPOL) asejuht, üllatas kohaliku vastupanu puudumine Talibanile. Foto: Sander Ilvest

Aastatel 2013–2016, täpsemalt kolm aastat ja kolm kuud – režiimis kaks kuud kohapeal ja kaks nädalat kodus – töötas Tarmo Miilits Euroopa Liidu Afganistani politseimissiooni (EUPOL) asejuhina. Nõustas sealset siseministeeriumi politseireformi, korruptsioonivastase võitluse ja kriminaaluurimise võimekuse ja politseiluure arendamise asjus. Kui Miilits missioonilt lahkus, uskus ta, et veel kümmekond aastat sihipärast tööd ning Afganistanist võib saada piisavalt turvaline riik, kus saab ka turistina viibida. Ta eksis.

Tunnetate olukorda Afganistanis paremini kui paljud teised. Tunnete kohalikke inimesi, tavasid, mõttelaadi.

Võib nii öelda küll. Kõigepealt, kui missioonile läksin, olin Euroopa Liidu politseimissiooni välikontorite üksuse juht. Meil olid Afganistani 13 erinevas piirkonnas välikontorid, mida tuli teatava regulaarsusega külastada, et rääkida kohaliku tasandi politseinikega ja riigivõimu esindajatega, ka kohalike inimestega. Kogu see spekter – mitte ainult Kabul – oli mul silme ees. Kui palju erinevaid etnilisi gruppe, kui erinev on hariduslik tase, kui rikkad või vaesed nad on. Kui kõik need piirkondlikud iseärasused ja ka usulised erisused juurde panna – siis saad aru, kui keeruline on see riik.

Kas teid üllatavad need arengud, mis praegu Afganistanis on toimumas? Terroriorganisatsioon Taliban on võtnud pealtnäha mängeldes võimu.

Minu jaoks oli olukorra selline areng siiski paras šokk. See, et kõik see nii kiiresti juhtus. Sisuliselt kümne päevaga. Suhteliselt veretult. Vastupanu ei osutatudki. Ei midagi. Kuidas nii?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles