Endised riigijuhid räägivad päevapoliitikast: üks laseks presidendikandidaate esitada kodanikel, teine süüdistab riigikogu (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas võõrustas Stenbocki majas endiseid vabariigi valitsuse juhte.
Peaminister Kaja Kallas võõrustas Stenbocki majas endiseid vabariigi valitsuse juhte. Foto: Sander Ilvest

Peaminister Kaja Kallas võõrustas kolmapäeva lõunal Stenbocki majas endiseid peaministreid. Postimees vestles neist mitmega, teemaks kõige tulisemad päevapoliitilisted küsimused; muuhulgas toetasid prominendid ettepanekut muuta presidendivalimiste korda nõnda, et kodanikel oleks riigipeakandidaatide esitamise õigus.

Nii kiitis Mart Laar kunagise justiitsministri ja põhiseaduse ekspertkomisjoni esimehe Jüri Raidla ettepanekut anda 20 000 kodanikule õigus presidendikandidaate esitada, kuid jätta valimine ikkagi riigikogu ja valimiskogu hooleks. «See ei eeldaks mingeid suuri muudatusi. Selles mõttes väga lihtsalt ellu viidav muudatus ja oleks suhteliselt oluline,» leidis ta. Täielikud otsevalimised oleks aga juba päris suur samm ning eeldaks Laari sõnul tõsist järelemõtlemist ka presidendi rolli üle.

Laar usub, et värskeim favoriit Alar Karis on väärikas kandidaat, kuid see, et talle tehti viimasel minutil ettepanek olla presidendikandidaadi kandidaat, oli endisele riigikontrolörile ja Tartu Ülikooli rektorile kahtlemata probleem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles