Kohus mõistis endised mereväelased mereväe vara omastamises süüdi (5)

BNS
Copy
Mereväelased.
Mereväelased. Foto: Küllike Rooväli

Harju maakohus mõistis kolmapäeval kaks endist mereväelast süüdi üle 200 000 euro väärtuses mereväe vara omastamises.

Kohus mõistis 45-aastasele Tõnu Lemberile ja 55-aastasele Jaas Vokile tingimisi kolmeaastase vangistuse ja määras neile kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseaja.

Ühtlasi mõistis kohus meestelt välja kaitseväe kaudu esitatud Eesti vabariigi tsiviilhagi 205 186 eurot. Kuni nõude hüvitamiseni jääb ühe süüdimõistetu kinnistu aresti alla.

Riigiprokuratuur esitas endistele mereväelastele Tõnu Lemberile ja Jaas Vokile süüdistuse teenistusülesannete täitmiseks nende valdusesse usaldatud mereväe vara omastamises, sealhulgas mereväest omastatud laeva varuosade mereväele müümises.

Kohtuotsusega leidis kinnitust, et Lember ja Vokk tekitasid aastatel 2013-2016 toimepandud kuritegudega mereväele kahju üle 205 000 euro.

Kohus tõi otsuses välja ka selle, et lisaks varalise kahju tekitamisele põhjustasid nad kaitseväele mainekahju ning mõjutasid nii kaitseväe kaitsevõimet ja lahingvalmidust. Seeläbi põhjustati kohtu hinnangul ka olulist mittevaralist kahju, mida ei ole võimalik rahasse ümber arvutada.

«Mainimata ei saa jätta inimeste lühinägelikkust nii tähtsa valdkonna halvamisel. Kuivõrd Eesti riigi kaitsevõime puudutab meid kõiki, tähendab süsteemi nõrkuse ärakasutamine isiklikes huvides seda, et vähendatakse ka enda turvatunnet ning mainet, kuivõrd kaitseväe maine mõjutab ka kõiki selle teenistujaid,» ütles ringkonnaprokurör Liisa Nuut.

Ringkonnaprokurör märkis, et oluline on korruptsioonikuritegudest teavitamine.

«Korruptsioonikuritegevus on peitkuritegevus, mille avastamisel, tõkestamisel ja süüdistuse esitamisel on oluline roll eraettevõtetel ja avaliku sektori asutustel ning nende töötajatel. Tähtis on enda ja riigi vara mitte segamini ajada ning, et need, kes ebaausate tegude kohta infot omavad, sellest ka õiguskaitseasutusi teavitaksid,» lisas Nuut.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles