Nädala persoon Mari Kalkun: Elada nii, et Eesti jõuaks kultuurilt viie rikkama riigi hulka (2)

Betty Ester-Väljaots
Copy
Vesiroose kandev järvesilm pakub saunast tulles jahutust. Igapäevase sulistamise muudavad kaitsealused kaanid aga keeruliseks.
Vesiroose kandev järvesilm pakub saunast tulles jahutust. Igapäevase sulistamise muudavad kaitsealused kaanid aga keeruliseks. Foto: Madis Veltman

Teekond pärimusmuusik Mari Kalkuni (35) Viitina koju on nagu heas mõttes klišee turismibrošüürist: looklev tee kulgeb ümber ­Lõuna-Eesti kuppelmaastiku. Mööda metsavaheteed edasi ja jõuamegi majade kompleksini, mis on Mari suguvõsa käes olnud juba üle saja aasta. Mäenõlval seisab vana maakividest aidahoone ning elumaja nurga ääres seistes võib näha Läti puid ja maid.

Kaheksakümmend aastat tagasi keeras samasse hoovi üks teistsugune auto, kes Kalkunite perre sugugi oodatud polnud. Oli antud käsk kulakuteks kuulutatud pererahvas peale laadida ja raudteejaama viia, Siberisse suunduvale rongile. Tulijaid ootas ees aga paras üllatus – nimelt oli Mari vanaemal alanud sünnitus ning tänu kohaliku arstihärra veenvusele otsustati naine siiski oma koju jätta.

Esivanematele mõtleb Mari pea iga päev ja imestab endamisi, milliste juhuste rada pidi on ta ise siia maamunale sattunud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles