Mari Kalkun: see tundub uskumatu, kui palju muutub ühes riigis 30 aastaga

Jekaterina Minkova
Copy

Laulja ja helilooja Mari Kalkun nentis Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäeval, et kuigi ta on kogu oma teadliku elu vabas Eestis elanud, on tema jaoks sellegipoolest uskumatu, kui palju muutusi 30 aasta jooksul toimunud on.

Mari Kalkun sõnas, et peo ajal oli ta meeleolu ülev ning koos oli palju põnevaid inimesi eri eluvaldkondadest, kellega koos vabadust tähistada. 

Kas juubeliaastal on Kalkuni jaoks ka eriline tähendus? «Ma sain üksjagu selle üle mõtiskleda seda kõnet luues ja kirjutades. Ma teadvustasin endale, et ma olen selle vaba Eesti laps, kogu enda teadliku elu ma olen elanud Eesti Vabariigis ja selles mõttes on ju ikkagi eriline, et see tundub kuidagi uskumatu, kui palju muutub ühes riigis 30 aastaga. Mõeldes tagasi, milline elu oli 90ndatel ja milline on praegu, siis väga-väga suured muutused on toimunud tegelikult.»

Ta sõnas, et tema jaoks on üks olulistest muutustest iseenda jaoks see, et ta elab maal. «See maal elamine on minu jaoks avanud uue maailma ja uued võimalused: käia näiteks iga päev looduses ja teha, mida hing ihkab. Ja mulle tundub, et praegu meil on see võimalus või see aeg, et me ei pea lähtuma sellest, mis ette antud, vaid ikkagi meil on see vabadus ise enda elu luua ja ise teha need valikud, et mida ma enda eluga peale hakkan.»

Presidendi kõne kirjeldas Kalkun ilusana ning huvitavana. «Kuna tõesti kõik need ajaloolised sündmused, millest ta kõneles - need on küll tuttavad, aga just kuulda veidi vanema inimese pilgu läbi neid. Ja ma arvan, et need põhimõtted, mida president nimetas, ühtekuuluvustunde suurendamine ja solidaarsus teineteisega, et minu jaoks on need täpselt samamoodi olulised.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles