Muuseum püüab päästa uputuse kätte jäänud vara

Armas Riives
, reporter
Copy
Tartut tabanud suur vihmasadu oli nii võimas, et kirjandusmuuseumi ajutine katus ei pidanud veele vastu. FOTO: Kristjan Teedema
Tartut tabanud suur vihmasadu oli nii võimas, et kirjandusmuuseumi ajutine katus ei pidanud veele vastu. FOTO: Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema

Ülemöödunud kolmapäeval kell 15.30 tungis vesi ootamatult Eesti kirjandusmuuseumi hoidlatesse Tartus Vanemuise tänaval. Õnnetuse põhjustas pooleliolev remont.

Kirjandusmuuseumi töötajad ja objektil viibinud ehitajad alustasid kohe hoidlatest arhiivimaterjalide päästmisega, kuid kuna vee juurdevool oli kiire ning tekkis ootamatult, said paljud säilikud märjaks ning nende kuivatamisega tegelesid kirjandusmuuseumi töötajad veel sellel nädalalgi.

Veekahju põhjustas ehitus, mida Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi tellimusel teeb AS Tartu Ehitus. Remondi käigus oli avatud osa saalipealsest katusest, kust vihmavesi kõigepealt remondis olevasse saali ja sealt põranda kaudu edasi saali all olevatesse viide hoidlaruumi tungis. Ehitaja oli küll sajuvee ärajuhtimise korraldanud, kuid vastav rajatis ei taganud paraku vajalikku kaitset ega suutnud nii suurt hulka vett ära juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles