Narva sai oma mälestiste hoidmiseks kohustusi juurde

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine Hermanni kindlus.
Talvine Hermanni kindlus. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Muinsuskaitseamet ja Narva linn allkirjastasid kahepoolse halduslepingu muinsuskaitsealaste riiklike kohustuste täitmise kohta Narva linnas.

Lepingu saab Narva linn rida muinsuskaitseameti poolseid ülesandeid, muuhulgas kunstimälestiste uurimise, restaureerimise ja konserveerimisega seotud lubade ning taotluste menetlemine, arheoloogiliste uuringute lubade, otsinguvahendi kasutamise ning sukeldumise lubade väljastamine.

Samuti vastutab linn edaspidi väljastatud lubade registrisse kandmise, kaitsekohustuste teatiste väljastamise, oma haldusterritooriumil mälestiste tähistamise ja kaitsevööndis toimuvate arheoloogiliste uuringute ning kaevetööde läbiviimise ning vastavate dokumentide vormistamise eest.

Järelevalvet Narva linnavalitsusele lepinguga üle antud muinsuskaitsega seotud tegevuste suhtes teeb muinsuskaitseamet.

Narva linna poolt allkirjastas lepingu volikogu esimees Aleksandr Jefimov ja muinsuskaitseameti poolt peadirektor Kalev Uustalu.

Uustalu sõnul võimaldab leping paindlikumalt ja kiiremini lahendada kohaliku haldusüksuse territooriumil olevate muinsuskaitseliste objektidega seonduvaid tegevusi.

«Käesolev leping säästab oluliselt suure töökoormusega töötavat muinsuskaitse maakonna vaneminspektorit ning annab märgatavat ajalist ja rahalist kokkuhoidu,» ütles Uustalu. «Eelkõige on see aga oluline Narva linnakodanikele ja linnavalitsusele, kes saab edaspidi teha kiiremini ja ilma täiendavate muinsuskaitseliste kooskõlastusteta heaperemehelikke ja pädevaid otsuseid. On ju linnavalitsus kõige paremini kursis oma territooriumil toimuvaga.»

Muinsuskaitsealaste riiklike kohustuste täitmist Narvas toetatakse riigi eelarvest eraldatavatest vahenditest, mille kohta lepingupartner esitab aruande kuu aja jooksul pärast iga eelarveaasta lõppemist. Leping muinsuskaitseameti ja Narva linna vahel on tähtajatu.

Varem on muinsuskaitseamet sõlminud halduslepingud Tallinna, Tartu, Pärnu ja Haapsalu linnaga.

Uustalu sõnul näitab varasem kogemus, et muinsuskaitsealaste riiklike kohustuste delegeerimine on igati positiivne, säästupõhine ning motiveerib kohalikke linnavõime võimalikult efektiivselt ning mõistlikult lahendama kohalikke muinsuskaitsega seonduvaid kohustusi, muresid aga ka astuma omapoolseid samme avariiliste kultuuriväärtuslike objektide päästmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles