Kallas: abivajavast lapsest teatamine ei ole pealekaebamine

Copy
Valitsusjuht peaminister Kaja Kallas.
Valitsusjuht peaminister Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Eile ja täna toimub lastekaitsetöötajate suvekool «Samal poolel – lapse poolel», mis toob kokku enam kui sada lastekaitsetööga seotud spetsialisti üle Eesti. Peaminister Kaja Kallas sõnas lastekaitsjatele saadetud videotervituses, et lastekaitse on abiks, mitte karistuseks.

Kallas nentis, et lastekaitsja amet on keeruline, kuid kohati tundub talle, et tänases ühiskonnas on nõukogude ajast jäänud taak, justkui oleks abivajavast lapsest teatamine pealekaebamine: «Aga seda see ei ole. Abivajavast lapsest teadaandmine nõuab julgust, eriti väikestes kogukondades,» kirjeldas Kallas, lisades, et lastekaitse on abi, mitte karistus. Kuigi oma laste kasvatamine on peamiselt vanemate ülesanne, loodame kõik, et sekkutakse, kui toimumas on midagi ohtlikku. Igaüht, igat last tuleb hoida,» ütles Kallas.

Peaminister märkis oma tervituses, et lastekaitsetöötajad on eesliinitöötajad. «Töö, mida te teete, on äärmiselt vajalik ja tänuväärne, aga samas raske,» rõhutas Kallas, kes julgustas lastekaitsetöötajaid ka omavahel rohkem koostööd tegema ja üksteist toetama. «Need, kes on pühendunud teiste aitamisele, kipuvad mõnikord iseennast tagaplaanile jätma. Seetõttu on vajalik hoolitseda ka enda emotsionaalse heaolu eest.»

Lastekaitsetöötaja igapäevatööks kohalikus omavalitsuses on laste ja perede asjatundlik abistamine. Samas oleneb lapse aitamine ja toetamine muuhulgas ka lastekaitsetöötaja enda heaolust: aastaid on olnud probleemiks lastekaitsetöötajate läbipõlemine.

Tänavuse lastekaitsetöötajate suvekooli fookuses on laste osalus ja vaimne tervis, ning eesmärk toetada ja väärtustada lastekaitsetöötajaid, pakkudes neile mitmekülgset täiendõppevõimalust ja heaolu toetavaid tegevusi.

Erinevatest uuringutest on selgunud, et lastekaitsetöötajate hinnangul soodustavad nende läbipõlemist ülekoormatus ja tööülesannete hägusad piirid, emotsionaalne kurnatus, negatiivne meediakuvand, ületunnitöö, puudulikud tugiteenused, vähene toetus töökohas, klientide negatiivne suhtumine, ebakindel tööõhkkond, paberitöö rohkus ning madal töötasu.

Suvekooli korraldajateks on lastekaitse liit ja tervise arengu instituut koostöös sotsiaalministeeriumi ja sotsiaalkindlustusametiga.

Abivajavast lapsest saad teada anda lasteabitelefonil 116 111, tasuta liin töötab 24/7 ning vajadusel saab jääda anonüümseks. Kui telefoniga helistamine ei ole võimalik või ei soovi, siis saab kasutada ka vestluse võimalust leheküljel https://www.lasteabi.ee/, mobiilirakenduses «Lasteabi» või e-kirja teel info@lasteabi.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles