«Näoga oma rahva poole»: rahvaalgatus kogub allkirju president Kaljulaidi ametis jätkamiseks (86)

Copy
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Sander Ilvest

Rahvaalgatusveebis president Kersti Kaljulaidi ametis jätkamiseks allkirja andnud leiavad muu hulgas, et riigipea on edukalt täitnud oma rolli võimude tasakaalustajana. Reede pealelõunaks oli kogutud ligi 10 000 häält. 

Kaljulaidi toetavate häälte kogumiseks tegi hiljuti veebikeskkonnas rahvaalgatus.ee otsa lahti ettevõtja Peedu Tuisk. Algatuse saatmiseks riigikokku oli vaja koguda vähemalt 1000 häält - reedel kella 14 ajal oli oma allkirja andnud 9847 inimest. 

«Avaldame rahvaalgatuse korras toetust Kersti Kaljulaidi jätkamisele presidendina,» märgitakse algatuses. Selles tuuakse välja, et Kaljulaid on presidendina edukalt täitnud oma rolli nii võimude tasakaalustajana, põhiseadusliku korra hoidjana, kui ka riigi esindusliku funktsiooni kandjana.

«President Kaljulaidi juhtimisel toimus ka Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks kandideerimise kampaania, mis osutus edukaks ning on andnud ajaloolise tõuke Eesti diplomaatilisele võimekusele, tuntusele ja haardele maailmas. See on parandanud meie julgeolekupositsiooni ning ühtlasi aidanud edendada kuvandit digiriigina,» on algatusse kirja pandud.

Ühtlasi on Kaljulaidi poolehoidjad seisukohal, et ta pole presidendina olnud aktiivne ainult välispoliitikas, vaid ka seisnud näoga oma rahva poole, toetades ühiskondlikult olulisi kampaaniaid ja algatusi.

Kui rahvaalgatusel kogutakse riigikogusse saatmiseks vajalikud allkirjad kokku, otsustab riigikogu juhatus 30 päeva jooksul, kas pöördumine võetakse menetlusse või mitte. Juhul, kui pöördumine võetakse vastu, võetakse see arutlusse vastavas komisjonis, kes menetleb seda omakorda kuni kolm kuud. 

Riigikogu hakkab Eestile presidenti valima esmaspäeval, 30. augustil. Juhul kui riigikogus ei õnnestu riigipead valida, kutsub riigikogu esimees kokku valimiskogu. See koguneb presidenti valima ühe kuu jooksul pärast riigikogu kolmandat hääletusvooru.

Seni on oma valmisolekust kandideerida presidendiks teatanud Henn Põlluaas, Tarmo Soomere, Alar Karis, Kaimar Karu, Indrek Laul ja Kersti Kaljulaid.

Kommentaarid (86)
Copy
Tagasi üles