NÄDALA LOOMAAED Veskimetsa asukad said loomaaia sünnipäeval head ja paremat

Laste loomaaia kitsed naudivad pidusööki. Foto: Inari Leiman
Inari Leiman
Copy

Jahe ilm ja äkitselt vähenenud loomaaiakülastajate arv on loomad erksamaks ja uudishimulikumaks muutnud, nii et nad austavad meelsasti iga aediku ääres peatujat tähelepanuga. Kõik siseekspositsioonid on nüüd külastamiseks avatud ja vahelduseks õues vettimisele tasub sukelduda lõunamaade loomastiku mitmekesisust uudistama.

Loomaaia sünnipäeval, 25. augustil vapralt vihma trotsinud tõelised pisikesed loomaaiafännid said tasuks võimaluse oma lemmikutega segamatult näost näkku suhelda.

Vaatamata vihmale ja tuulele avati loomaaia sünnipäeval jääkaru majakese kõrval meeleolukate mälestuste ja muusika saatel palavalt armastatud zooloogi Aleksei Turovski nimeline pink. Sündmusele olid kaasa elamas endised ja praegused loomaaednikud ning päevakangelase head sõbrad ja kaasteelised.

Hiljutine juubilar Aleksei Turovski omanimelisel pingil.
Hiljutine juubilar Aleksei Turovski omanimelisel pingil. Foto: Inari Leiman

Laste loomaaia 30. tegutsemisaasta auks olid avatud ka koduloomade laut ja eluslooduse klass. Laste loomaaia asukad maiustasid pidupäeva puhul põnevalt serveeritud sügisandidega. Elevandid ja jääkarud said maiustada selle suve viimaste, spetsiaalselt nende jaoks valmistatud jäätistega.

Jääkaru eine vees ja vihmas.
Jääkaru eine vees ja vihmas. Foto: Inari Leiman

Õue pandud rohuhunnikut sööma läinud kääbusjõehobu Pupat aga tabas sedavõrd suur üllatus, et ta lausa hüppas hunnikust eemale ja tormas aediku teise otsa. Seda märganud talitaja läks asja uurima ja avastas rohukuhjal istumas suure rohukonna. Konn toimetati turvaliselt tagasi loodusesse, mispeale Pupa söandas uuesti oma toidule läheneda.

Kääbusjõehobu Pupa nosib pruukosti.
Kääbusjõehobu Pupa nosib pruukosti. Foto: Inari Leiman

Teisipäeval pesti taas puhtaks hallhüljeste bassein, mis nüüd kenasti põhjani läbi paistab ja loomade veealuseid tegemisi jälgida võimaldab.

Loomaaednike ja vabatahtlike abiga hõrendati haljastust ning pandi uut lõhnavad puukoort pinnaseks amuuri leopardi aedikusse. Ka lumeleopardi aedik, väikeste kiskjate ekspositsioonid ja elevantide aia ümbrus said nädalalõpuks korrastatud.

Neljapäeval jõudsid Hollandist Gaia loomaaiast Tallinna pärale 12 lagritsat ehk oravhiirt, vahva välimusega unilaste hulka kuuluvat noore roti suurust looma. Tallinna loomaaial on plaanis esmalt omandada lagritsate pidamise ja paljundamise kogemus ning seejärel hakata neid Eestis väga haruldasi närilisi loodusesse asustama.

Kõige suuremaks väljakutseks saab olema lagritsatele talveuneks sobilike tingimuste loomine. Kohale jõudnud loomad, viis isast ja seitse emast, pidasid ennast üleval erinevalt: osa olid unised ja magasid, osa aga väga ärksad ja näitasid oma hüppevõimeid. Nad paigutati elama liigikaitseuuringute keskusesse, eraldi emaste ja isaste gruppidesse.

Hallhülged oma lemmikkeskkonnas.
Hallhülged oma lemmikkeskkonnas. Foto: Inari Leiman

Esmaspäeval lõppes kõrges vanuses lakkhunt Kingase elutee. Kaunase loomaaias ilmavalgust näinud ja alates 2009. aasta sügisest Tallinna loomaaias elanud 14-aastane loom sai siin isaks kolmele kutsikale, kellest kaks kasvasid ka üles. Brno loomaaeda elama asunud Kingase poeg Karlos sai samuti kolme kutsika isaks. Nende järglased, kokku kaheksa kutsikat, elavad praegu Leningradi, Nikolajevi, Salzburgi ja Moskva loomaaias.

Teisipäeval lahkus 18-aastane Tallinna loomaaias sündinud buhhaara hirvepull Prints. Vaatamata kõrgele vanusele veel tänavu isaks saanud loom on elu andnud kokku 46 hirvevasikale, kelle järglasi võib kohata Berliinis, Jeruusalemmas, Chomutovis (Tšehhi) ja Miskolcis (Ungari).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles