GALERII Inglirannal süttisid muinastuled

Copy

Laupäeval tähistati kesklinnas Muinastulede ööd kontserdi ja lõketega Inglirannal, mis asub Russalka monumendi juures. 

Lisaks mererannal süüdatavatele lõketele valgustab üks päikeseloojangul läidetav lõke augustiööd merele transporditud parvelt. Tasuta üritusel andis kontserdi Jarek Kasar.

«Kesklinna valitsus on korraldanud Inglirannas muinastuld juba mitu aastat ja meil on väga hea meel, et sellest üritusest on välja kujunemas kaunis traditsioon. Laupäeva õhtul avaneb Reidi tee promenaadilt imeline vaade Tallinna lahele ja rannal süüdatud muinastuledele. Kutsume kõiki sellest väga võimsast elamusest ilusa muusika saatel osa saama,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Muinastulede ööl päikeseloojangul süüdatavad lõkked meenutavad ajaloolisi mereäärseid märgutulesid ehk iilastulesid. Tänapäevane augustikuu lõpus korraldatav ühine lõkete süütamine mererannal on paari aastakümnega saanud üldrahvalikuks traditsiooniks.

Rannaäärseid märgutulesid nimetati eelkõige Eesti saartel iilastuledeks. Viikingite ajastul süüdati iilastuled praktilisest vajadusest. See oli tuli, mis süüdati rannas hilja peale jäänud paadimeestele. Iilane ehk tulemees sai tule hoidmise eest igalt tule juurde saabunud paadilt sada räime. Seda korda ja kohustust järgiti sadu aastaid, sest oli nii meremeeste ellujäämiseks kui ka rannakülade kestmiseks oluline.

Rohkem kui 20 aastat tagasi Hiiumaalt ja teistelt Eesti saartelt alguse saanud kaasaegsete märgutulede süütamine võetakse ette eelkõige selleks, et oma lõkkega edastada positiivseid sõnumeid. Tulede kett ümber Eesti ranniku ja saarte on aasta-aastalt üha pikenenud. Lisaks pakub mereäärne üritus sel õhtul kokkutulnutele ka emotsionaalset elamust ja ühtsustunnet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles