REGIONAALARENG Urmas Varblane, Uku Varblane: välisinvestorid leiavad konkurentsieeliseid ka Tallinnast kaugemal

Copy
Saint-Gobaini autode klaasitehas Elvas. Sama Prantsuse tööstuskontsern taasavab 2022. aastal Häädemeestes ehitusmaterjalitööstuse ja hakkab sealsest savist tootma kergkruusa.
Saint-Gobaini autode klaasitehas Elvas. Sama Prantsuse tööstuskontsern taasavab 2022. aastal Häädemeestes ehitusmaterjalitööstuse ja hakkab sealsest savist tootma kergkruusa. Foto: Annika Haas

Eesti soodne ettevõtluskeskkond, tööjõud ja nutikus on toonud siia hulgaliselt välisinvesteeringuid, mis on kosutanud kõvasti meie majandust ja elujärge laiemalt. Miks tuleb välisinvestor Eestisse ja valib siis tegutsemiseks hoopis kõrvalisema kandi, arutlevad majandusteadlased Urmas Varblane ja Uku Varblane.

Igal Eesti väikesesse asulasse tehtud välisinvesteeringul on oma lugu. Sageli valisid investorid ettevõtte asukoha nimelt väljaspool suuri linnu: tööjõudu oli leida kergem, sealsed äripartnerid olid aktiivsed ja kohalikud omavalitsused aitasid kaasa nende tegemistele. Lisaks aitas kaasa Eesti majanduskeskkonna silmapaistev stabiilsus 1990. aastate lõpus, võrrelduna konkurentriikidega Kesk- ja Ida-Euroopas.

Praeguseks on majanduskeskkonna stabiilsuse kõrval saanud ettevõtetele palju olulisemaks ligipääs tehnoloogiale ning oskustööjõule. Just see, oskustööjõud, on esimene küsimus nii ettevõtete tegevuse laiendamisel kui ka uuendustes. Tööjõu nappus on tekitanud palkade kiiret kasvu, mis on ka välisettevõtete Eestis äriliselt ellujäämise küsimus. Kaugemates kohtades lisandub sellele sobiva tööjõu leidmise ja hoidmise probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles