Laanet: EL peab olema valmis liikmesriike hübriidrünnakute vastu toetama

BNS
Copy
Kaitseminister Kalle Laanet.
Kaitseminister Kalle Laanet. Foto: Madis Veltman

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul peab Euroopa Liit olema valmis toetama liikmesriike, kui need satuvad hübriidrünnaku alla.

Laanet võttis 1.-2. septembril osa Euroopa Liidu kaitseministrite mitteametlikust kohtumisest Sloveenias Ljubljanas, kus arutati Euroopa Liidu strateegilist kompassi, sõjalisi missioone Malis ja Mosambiigis ning julgeolekuolukorda nii Euroopa Liidus, selle lähinaabruses kui ka maailmas, edastas kaitseministeerium..

«Valgevene hübriidrünnak, kus oma naabreid survestatakse illegaalse migratsiooniga, on rünnak kogu Euroopa Liidu vastu. Rünnaku tõrjumine vajab ühtset Euroopa Liidu toetust ning tuleb ennetada regionaalse julgeolekukriisi laienemist,» ütles Laanet kohtumisel.

«Seetõttu on ka Euroopa Liidul vaja parandada oma reageerimiskiirust ja jõuda otsusteni, millega oma liikmesriike aidata,» ütles minister. «Praegune kriis on selgelt näidanud, mida Euroopa Liidult ootame. Selleks on ühtsed, kiired ja selgelt suunatud avalikud sõnumid; diplomaatiline, finantsiline või tehniline tugi; täpselt sihitatud vastumeetmed sanktsioonide näol, mis panevad vastase mõistma, et tema pahategudel on tagajärjed,» lisas Laanet.

Kaitseminister arutas Valgevene hübriidrünnakut ka Leedu, Läti ja Poola kolleegidega.

Laaneti sõnul seisneb Euroopa Liidu väärtus eeskätt tema suures tööriistakastis, samas kui NATO kanda on oma liitlaste sõjaline kollektiivkaitse. Euroopa Liit võib aga anda panuse liikmesriikide vastupanuvõime tõstmisse ka oma kaitsealgatuste kaudu, näiteks toetades kaitsealast teadus-arendustegevust või sõjalist liikuvust.

Kõneldes sõjalistest välismissioonidest kinnitas Laanet, et Eesti jätkab Malisse panustamist olenemata sealsetest keerulistest poliitilistest arengutest ning et Eestil on valmisolek kaasuda Euroopa Liidu sõjalisele väljaõppemissioonile Mosambiiki.

Kaitseminister teeb lähiajal valitsusele Eesti 2022. aasta välismissioonide mandaatide raames ettepaneku panustada Mosambiigi väljaõppemissiooni, mille eesmärk on toetada Mosambiigi julgeolekujõudude väljaõpet. Mandaadi kaitseväelaste välismissioonidel osalemiseks annab riigikogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles