Surmamõistetu, kellele anti uus võimalus

Margus Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Üle poole elust mitmesuguste kuritegude eest vanglakaristust kandnud Oleg Pjatnitski soovib edaspidi pühenduda õpingutele ja elada jumalakuulekat elu.
Üle poole elust mitmesuguste kuritegude eest vanglakaristust kandnud Oleg Pjatnitski soovib edaspidi pühenduda õpingutele ja elada jumalakuulekat elu. Foto: Madis Veltman

Vargus, tapmine, röövimine, vägistamine, oma sugukire ebaloomulik rahuldamine, grupiviisiline tapmine. See on kõhedust tekitav loetelu kuritegudest, mille eest Oleg Pjatnitski (62) veetis eri kinnipidamisasutustes Valgevenes ja Eestis kokku peaaegu 38 aastat, kuni ta tänavu kevadel tingimisi vabadusse lubati.

Kõik võinuks lõppeda teisiti, kui 23-aastase noorukina trellide taha saadetud ja 1992. aasta suve lõpus surma mõistetud Pjatnitski karistust poleks seitse kuud hiljem presidendi otsusega asendatud eluaegse vanglakaristusega kinnises vanglas.

Sünge minevikuga kiilaspäine mees istub Lootuse küla õues pingil. Taevas sillerdav päike paneb teda hoolimata tumedatest prilliklaasidest veidi silmi kissitama. Pjatnitski olek on rahulik ja vaoshoitud. Täpselt nagu tänavu aprillis, kui ta Tartu vangla jalgväravast väljus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles