Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba
Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba Foto: Kristi Sits

Eesti välisminister Eva-Maria Liimets ja Läti välisminister Edgars Rinkēvičs kuulutasid täna, 4. septembril Tallinnas välja Eesti ja Läti keeleauhinna võitja, kelleks on Lembit Vaba.

Vaba on keeleteadlane, kauaaegne Eesti Keele Instituudi vanemteadur, Emakeele Seltsi auliige ja Läti Teaduste Akadeemia välisliige. Vaba on tegutsenud nii põhja- kui lõunanaabri juures teadlase ja õppejõuna ning pälvinud Balti Assamblee teadusauhinna balti-läänemeresoome keelekontaktide ja keelte sõnavara ajaloo uurimise eest.

Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba
Eesti ja Läti keeleauhinna pälvis Lembit Vaba Foto: Kristi Sits

«Tänavune Eesti ja Läti keeleauhinna laureaat Lembit Vaba on õppejõu ja teadlasena aidanud järjepidevalt eesti ja läti keeli ja kultuure üksteisele lähendada. Loodan, et tema pühendunud tegevus on eeskujuks ja innustuseks keele-, kirjanduse- ja kultuurihuvilistele just eesti ja läti keele vallas tegutsemiseks,» ütles välisminister Liimets.

Eesti ja Läti keeleauhinna eesmärk on suurendada teadmisi eesti ja läti keelest ning tunnustada eesti ja läti tõlkijate, keeleteadlaste, õpetajate ja keeleõppeprojektide läbiviijate saavutusi nende keelte edendamisel. Preemia rahaline väärtus on 3000 eurot, mille eraldavad võrdselt mõlema riigi välisministeeriumid. Žüriisse kuulusid nii mõlema riigi välisministeeriumi esindajad kui ka keele- ja kirjandusasjatundjad.

Keeleauhind anti tänavu välja kaheteistkümnendat korda. Varasematel aastatel on auhinna pälvinud Maima Grīnberga (2009, 2012), Guntars Godinš (2010, 2013, 2018), Kalev Kalkun (2011), Margus Konnula alias Contra (2014), Valts Ernštreits (2015), Livia Viitol (2016), Rūta Karma (2017) ja Ilze Tālberga (2019).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles