Päikesepaneelid tootsid kuumal suvel rekordilist tulu (3)

Sirje Niitra
, ajakirjanik
Copy
Päikesepark
Päikesepark Foto: Elmo Riig / Sakala

Päikeseline ja tuulevaikne suvi kergitas elektrienergia hindu ja tõi päikesejaamade omanikele rekordiliselt hea tootluse, tõdevad sel alal tegutsevad ettevõtjad.

„Oleme päikeseenergia valdkonnas tegutsenud peaaegu kümme aastat, aga nii häid suviseid numbreid pole selle aja jooksul veel näinud. Põnev on jälgida päikeseenergia osakaalu kasvu kogu energiatootmises, mis teistpidi ka mõnevõrra vähendas elektrienergia hinna kasvu tarbija jaoks,” selgitas Energiapartneri juhatuse liige Mikk Saar (pildil). Ta lisas, et ehkki augustikuu toodang oli juba väiksem, püsis elektri hind endiselt kõrge.

Vaadates Eleringi kodulehel olevaid andmeid, on näha, et 20. juunil, kui muu elektritootmine oli väike, oli ühel tunnil päikeseelektri osakaal kogu kohalikus tootmises 74 protsenti. Seejuures Eleringi andmetes ei ole arvesse võetud seda päikeseenergiat, mis võrku andmata ise ära tarbiti, nii et tegelik tipp oli sellest veel suurem.

Saar tõdes, et huvi päikeseenergia vastu on olnud suurem, kui võis eeldada seoses 50 kW taastuvenergia rajatise toetuste meetme lõppemisega 2020. aastal. Soovi endale päikese­elektrijaam rajada on kasvatanud tema sõnul mitu põhjust.

Esiteks 2020. aastal jõustunud liginullenergiahoone nõuded, mille põhjal väljastatud ehituslubadega on uued hooned nüüd ehitusse jõudnud. Teiseks on kasvanud ettevõtte soov vähendada oma keskkonnamõju ja suurenenud klientide, eelkõige aga ekspordituru surve saada väiksema süsinikujalajäljega tooteid. Kolmandaks on nüüdseks väga palju näiteid edukalt töötavatest päikeseelektrijaamadest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles