Äntu Mõis hakkas mahedalt lihakanu kasvatama

Tiit Efert
Copy
Mahekanad saavad ka väljas käia.
Mahekanad saavad ka väljas käia. Foto: 2 × Tiit Efert

Seni Kikerikii kaubamärgi all Eestis mahekanamune müünud Äntu Mõisas on kasvamas ligi 4000 mahebroilerit. Nii suurelt pole Eestis keegi mahedate lihakanade kasvatust veel ette võtnud.

Enne jaanipäeva tuli Äntule uus partii tibusid ja neid saab täiskasvanud kanadena hakata realiseerima septembri keskel. Praegu on kasvamas neli eri vanuses karja.

Kui ühe karja aeg saab täis, siis laut tühjendatakse, pestakse ja desinfitseeritakse ning uued tibud tulevad sisse. Nii peakski see tsükkel käima. „Sellises mastaabis näeme ära, kes mahebroileri kasvatamisel on mõtet. Kui maht peaks kasvama, on perspektiivis võimalik pakkuda ka madalamat hinda,” lausus Äntu Mõisa ja lihatööstuse Sirloin omanik Lauri Bobrovski.

Esimese katse mahekanaliha kasvatada ja turustada tegi ta eelmisel aastal. Tuhandepealine kari leidis reklaami tegemata ostjad, samuti tuli esile kulinaarne erinevus võrreldes tavatingimustes kasvatatud lindudega. Lõpule õnnestus viia ka investeerimiskava: tühjalt seisnud kanalate kohandamine mahebroilerite kasvatamiseks.

„Eeldused on head, kuigi täpset mahekanade nõudlust veel ei tea,” tõdes Bobrovski. Kindlust lisab teadmine, et kana­liha tarbimine muudkui kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles