Aljonuška puhvetis süüakse esmalt silmadega

Tiit Efert
Copy
Aljona töötab abikaasa Jevgeni ehitatud köögis. Kui vaja, tuleb Jevgeni appi pirukatainast sõtkuma.
Aljona töötab abikaasa Jevgeni ehitatud köögis. Kui vaja, tuleb Jevgeni appi pirukatainast sõtkuma. Foto: 2 × Tiit Efert

Sel laupäeval on Peipsi ääres sibulateel taas puhvetite päev. Kolkjas asuva populaarse Aljonuška puhveti pidajal Aljona Dõhnel on terve nädal ettevalmistusteks kulunud.

Sibulatee puhvetite päeva korraldaja Liis Lainemäe sõnul süüakse Aljonuška puhvetis kõigepealt silmadega. „Väljapanek, kaunistused ja küpsetised ise on sellised, mida tahetakse enne fotoaparaadi või telefoniga rünnata ja alles seejärel asutakse toitu ostma ja sööma,” kirjeldas Lainemäe ja kiitis Aljonat väga tubliks. „Ka väikese lapse kõrvalt on rivis.”

Lapse sünd käivitas kondiitriäri

Kuus aastat tagasi sündis Aljonal ja Jevgenil poeg Jegor. „Pärast lapse sündi hakkasin mõtlema, kuidas me lapse sünnipäevi tähistame, mida ma selleks puhuks valmistan,” rääkis Aljona.

Iga kuu sünnipäeval sai tehtud tort ja sellest pilt. Seejärel hakkas ta sõpradele torte ja pirukaid tegema, lisas nendest Facebooki pilte, mis hakkasid levima ning tellimusi tuli ka võõrastelt. Jevgeni aitas koduköögi paberid korda ajada ja Aljonal oligi endale töökoht loodud. Kontoritööd ta enam taga ei igatse, samas ütles, et ülikoolis õpitud majandusteadmistest on oma ettevõtte asjade korraldamisel abi.

Aljona alustas küpsetamist Tartus Raadi linnaosas asuva korteri koduköögis. Kui ta oli kolm aastat seal töötanud, sai mõõt täis. Kodune elu ja küpsetamine olid ülearu läbi põimunud. Köök oli kraami hoiustamiseks külmikuid täis, lisaks pakendivirnad. Kui Aljona oli päev läbi tellimusi täitnud, tuli õhtul hakata samas köögis ka perele süüa tegema. Ta ütles abikaasale, et nüüd aitab, ja Jevgeni ehitas talle Lohkva linnaossa, kus perel valmib eramu, spetsiaalse köögi. „Kuskil peab tööl käima, kasvõi kõrvalmajas, aga kodu olgu tööasjadest puhas,” rääkis Aljona.

Kondiitriks Aljona õppinud ei ole, aga läbis mitu kursust Peterburis ja Moskvas. Sealsed koolitajad olid käinud Euroopas viimaseid suundumusi omandamas, kuidas pirukaid täita või torte glasuuriga katta. „Mul oli mugavam minna Venemaale kui Londonisse, sest seal sain õppida koduses keeles,” põhjendas Aljona.

Tema kodus on kogu aeg küpsetatud. Palju tarkust pärineb vanaemalt, ent Aljona on vanaema retsepte tänapäevasemaks muutnud. „Vanaema küpsetas puuküttega ahjus, kus temperatuur kõikus, mõnikord oli osa koogist kõrbenud,” meenutas Aljona.

Teadmised ja oskused muutuvad ajas. Nüüd, kui piirid on kinni, sai koolitusi veebi vahendusel teha.

Aitab lastel kingitusi teha

Kõige rohkem valmistab Aljona torte, samuti meeldib talle tainast töödelda ja pirukaid küpsetada. Kui vaja, aitab Jevgeni tainast sõtkuda.

Aljona on rohkem soolaste pirukate usku. Kõige rohkem tellimusi tuleb laste sünnipäevadeks. Lisaks teeb ta koolitusi. Järjest rohkem tahavad noored emad ise õppida, kuidas lapse sünnipäevaks torti kaunistada. Täiskasvanute õpetamine on Aljona jaoks paras pähkel. Selleks peab valmistuma ja konspekti koostama. „Ma ei ole ju mingi õppejõud,” tunnistas ta. Teine asi on lastega koos meisterdada, seal pole vaja palju rääkida, oluline on tegutseda ja ette näidata. Selliseid õpitubasid teeb ta näiteks enne tähtpäevi: emade-, isade-, naistepäev või jõulud. Siis tulevad lapsed kokku ja valmistavad oma vanematele kauni ja maitsva kingituse.

Väljapanek paneb suu vett jooksma.
Väljapanek paneb suu vett jooksma. Foto: Tiit Efert

Peipsi-äärsetest toiduüritustest võtab Aljona alati osa. See on keeruline ülesanne, sest rahvast käib palju. Augusti lõpus peeti kahepäevast Peipsi Toidutänavat 175 km. „Tänavu osteti palju, rahval oli hea isu. Esimese päeva õhtul pidime veel kala juurde ostma,” sõnas Aljona.

Sibulatee puhvetite päev on aga ühepäevane sündmus ja seal on keset päeva paar tundi maksimaalset pingutamist. Niipalju kui võimalik valmistab Aljona kõik Tartu köögis ette. Kohapeal valmivad praed ja supid. Puhvetiga on seotud terve pere, lisaks on palgatud abilisi, samuti tuleb leida lapsehoidja.

Kuigi sündmused on sarnased ja paljud kliendid ei teegi neil vahet, siis Aljona toob esile, et toidutänaval küsitakse rohkem kalast tehtud pirukaid, sibulateel seevastu sibula- ja lihapirukaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles