Vananaistesuvi – suvest järele jäänud päikesekild

Jüri Kamenik
, Meteoroloog
Copy
See rahe sadas maha 4. septembri pärastlõunal Pärnus Raeküla linnaosas. FOTO: Erakogu
See rahe sadas maha 4. septembri pärastlõunal Pärnus Raeküla linnaosas. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Paistab, et pärissuvi ongi lõppenud. Selle üks kindel tunnus lisaks mõnda aega kestvale jahedusele on öökülmad. Öökülmasid on mitmel pool juba kuu alguses esinenud. Kohati saatis aastaaja vahetust äike ja rahe.

Seega võib öelda, et praegune soe ilusa ilma periood on tõenäoliselt vananaistesuvi ehk vanakas.

Võib ka vastu vaielda, sest kalendri järgi suvi veel kestab, mistõttu vananaistesuvest saaks rääkida alles septembri lõpus või oktoobris, aga ilma poolest pean siiski kohaseks sellest rääkida juba praegu.

Maret Kents kirjutas kord: „Vananaistesuvi – see on suvest järele jäänud päikesekild, mis vaatab kord sügisel tagasi, nagu oleks tal kahju anda loodust kõike hävitavale sügisele.”

Esmalt, klimaatiline suvi algab siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle +13 kraadi. See langeb kokku ajaga, mil väljas võib hakata kasvatama soojalembeseid köögivilju, viljapuud on lõpetanud õitsemise, kuid pihlakas alles puhkeb õide.

Sügis algab ööpäeva keskmise õhutemperatuuri püsiva langemisega alla +13 kraadi ja lõpeb siis, kui see temperatuur püsib alla +5 kraadi. Ilmselt sisemaal võib sügisest juba rääkida, rannikualadel veel mitte, sest seal pole öökülmi veel olnudki.

Mis on vananaistesuvi ja millal seda võib siis oodata? Paraku on vananaistesuve määratlus küllaltki segane. Euroopas mõistetakse vananaistesuve all üldiselt septembris või oktoobris mitmepäevast soojade päevadega ilma, mille põhjuseks on blokeeriv kõrgrõhkkond (antitsüklon).

Tihti öeldakse, et vananaistesuvest ei saa rääkida enne astronoomilise (kalendri-) või pärissuve lõppu. Samas kui näiteks augusti lõpp või septembri algus on väga jahe ja esineb öökülma, nagu oli nüüd, kuid seejärel näiteks septembri keskpaigas on mitu päeva ilusat sooja ilma, kus päevane maksimum vähemalt +17 kraadi, siis võiks seda ikkagi nimetada vananaistesuveks.

Päris üksmeelel ollakse vist küll ainult selles, et septembri lõpus või oktoobris olevat ilusate ja soojade ilmadega perioodi võib õigusega pidada vananaistesuveks.

Niisiis on vananaistesuve peamine kriteerium ikkagi just blokeeriva kõrgrõhkkonna olemasolu, mis suudab pakkuda mitu päeva kuiva ja päeval sooja ilma, kusjuures pärissuvi peaks selleks hetkeks olema juba lõppenud. Mullune septembri lõpu kuumalaine, mis meelitas inimesi isegi randa ja ujuma, oli siiski pärissuve osa, sest erinevalt praegusest ei olnud sellist jahedat öökülmadega perioodi veel olnud.

Pärast kuu alguse jahedust tuleb mitu 20kraadise õhusoojaga päeva, ka ööd on soojad, kuid niiske õhu tõttu tõenäoliselt udused. Uus nädal toob ilmselt ilma jahenemise ja tugeva tuule, aga võib loota, et pärast seda läheb uuesti soojemaks ja vananaistesuvi muutub justkui katkiseks grammofoniks, mis hakkab end kordama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles