Riigi teaduspreemiad saavad Lumiste ja Maaroos

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi-Ingrid Maaroos
Heidi-Ingrid Maaroos Foto: Margus Ansu

Valitsus kinnitas tänasel istungil selle aasta riigi teaduspreemiate saajad.

Pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest saavad 40 000 euro suurused riigi teaduspreemiad matemaatikaprofessor Ülo Lumiste ja meditsiiniteadlane Heidi-Ingrid Maaroos.

Akadeemik ja Tartu Ülikooli emeriitprofessor Lumiste on viimase poole sajandi silmapaistvamaid Eesti matemaatikuid, kelle peamine uurimisvaldkond on olnud diferentsiaalgeomeetria, kus ta on saavutanud silmapaistvaid tulemusi juba läinud sajandi 50. aastatel.

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna emeriitprofessor Maaroos on erialalt sisehaiguste arst, kelle teadlaskarjääri oluliseks läbimurdeks oli innovatiivne ja väga olulise kliinilise tähtsusega uurimistöö «Helicobacter pylori osatähtsuse selgitamine kroonilise gastriidi ja maohaavandite patogeneesis», mis muutis kardinaalselt selle haigustekompleksi ravi meie haiglates. Maaroos on üks enimtsiteeritud Eesti kliinilistest arstiteadlastest ja on juhendanud arvukalt arstiteaduslikke väitekirjasid. Alates 1992. aastast on ta olnud seotud Tartu Ülikooli peremeditsiini ja polikliiniku õppetooli loomise ja juhatamisega ning sellealase uurimistööga.

Eelneva nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest antavad 20 000 euro suurused riigi teaduspreemiad said:

Jaan Janno täppisteaduste alal uurimistöö «Pöördülesanded mittehomogeensete materjalide ja keskkondade omaduste määramiseks» eest;

Mart Loog keemia ja molekulaarbioloogia alal uurimuste tsükli «Rakkude pooldumist reguleerivad fosforüleerimislülitid» eest;

Kai Kisand arstiteaduse alal uurimuste tsükli «Kandidoosi uued tekkemehhanismid» eest;

Ülo Mander ja Kalle Kirsimäe geo- ja bioteaduste alal uurimuste tsükli «Ökotehnoloogia maastike aineringe reguleerimisel» eest;

Jaan Liira põllumajandusteaduste alal uurimuste tsükli «Elurikkuse ja selle funktsioonide seosed ruumiprotsessidega kaasaegses põllumajandusmaastikus» eest;

Eiki Berg sotsiaalteaduste alal uurimuste tsükli «Identiteedid, konfliktne enesemääratlemine ja de facto riigid» eest;

Mart Kalm humanitaarteaduste alal uurimuste seeria «Võim ja Arhitektuur. Eesti Vabariigi esindusarhitektuur 1918-1940» eest.

50 000 euro suurune riigi teaduspreemia teadusharu paradigmat ja maailmapilti mõjutava väljapaistva avastuse eest jäeti ettepanekute mittelaekumise tõttu välja andmata.

Haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest makstakse tänavu preemiateks 240 000 eurot. Preemiad antakse üle Eesti Vabariigi aastapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles