Kartul – üks sort sobib potti, teine salatisse, kolmas ahju

Piret Saul-Gorodilov
Copy
«Laura» kartulisordist võib teha kõiki kartuliroogi ja ta ei lagune keetmisel.
«Laura» kartulisordist võib teha kõiki kartuliroogi ja ta ei lagune keetmisel. Foto: Eero Vabamägi

Millist kartulisorti ühe või teise roa valmistamiseks eelistada võiks, selgitab kartulikasvataja.

Põliste põllukultuuride hulka kartul Eestis ei kuulu, kuid sellegipoolest on see saanud iseenesestmõistetavaks põhitoiduaineks. Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas Simunas kartuleid kasvatava perefirma müügiesindaja Alo Põldmaa on üks perepoegadest ja rääkis, et praegu ei ole enam palju peresid, kes ostavad terveks talveks endale kartuli keldrisse valmis. «Enamik kliente soovib üks-kaks kotti korraga, et paari kuu pärast uuesti osta,» sõnas ta ja õpetas, et kartuleid tuleb säilitamiseks kindlasti päevavalguse eest hoida ja leida neile jahedam koht.

Pikemaks säilitamiseks on kolm-neli plusskraadi kõige ideaalsem, aga kortermajades selliseid hoiustamistingimusi paraku pole. «Inimesed on mugavad ja harjunud, et neile tuuakse kord kuus kartul koju, ja sellepärast on üles ehitatud kartuliringid,» tutvustas ta pakutavat võimalust. Perefirma veab kartulit laiali Lääne-Virumaal ja paaris naabermaakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles