Prokuratuur tahab Mailis Repsilt võtta saadikupuutumatuse (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mailis Reps (KE)
Mailis Reps (KE) Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuna prokuratuur ei saanud Mailis Repsi (KE) kriminaalasjas tema kaitsjatelt tähtajaks taotlusi, siis nüüd teeb prokuratuur ettevalmistusi Repsilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks.

Pärast kriminaalasja toimiku kaitsjatele tutvumiseks esitamist on kaitsjatel kohtueelselt veel võimalik prokuratuurile taotlusi teha, näiteks veel kellegi ülekuulamiseks või muude tõendite toimikusse lisamiseks. Repsi kriminaalasjas sai aeg taotlusteks läbi sel nädalal. «Tänaseks on taotluste esitamise tähtaeg möödunud ning meieni on jõudnud kannatanu esindaja taotlus koos tsiviilhagiga,» lausus Postimehele riigiprokuratuuri pressinõunik Kairi Küngas. 

Kuna Repsi kaitsjad avaldust ei esitanud, siis alustas prokuratuur kriminaalasja kohtusse viimisega.

Repsilt kui riigikogu liikmelt tuleb esmalt võtta saadikupuutumatus, et tema üle üldse saaks kohut mõista. Selleks, et Repsilt puutumatus võtta, peab prokuratuur alustuseks tegema taotluse õiguskantslerile. «Hetkel teeme ettevalmistusi,» lisas Küngas. 

Kui õiguskantsler prokuratuuri taotluse kinnitab, siis toimub riigikogus hääletus Repsilt saadikupuutumatuse võtmise üle, ning alles seejärel saab Repsile süüdistuse esitada. «Seadus näeb ette, et ettepaneku saadikupuutumatuse äravõtmiseks saab teha õiguskantsler riigi peaprokuröri taotluse alusel,» täiendas ta. «Seega ei sõltu süüdistuse esitamine vaid prokuratuurist,» märkis ta. 

Sel nädalal selgus, et ka haridusministeerium on esitanud Repsi kui endise haridusministri kriminaalasja raames tsiviilhagi. Ministeeriumi esindav advokaat Marko Kairjak ütles, et tegemist on hagiga, mis vaadatakse läbi koos kriminaalasjaga, ehk kohus otsustab siis ka selle üle, kas Reps on teod toime pannud ja süüdi või mitte. Tsiviilasja sisu kaitsja avaldada ei saanud.

Repsi paturegister

Mullu novembris kirjutas Õhtuleht, et haridusminister Mailis Reps väärkasutab ministeeriumi vara ja tööjõudu, lastes ministeeriumi autojuhil sõidutada oma lapsi kooli ja huviringidesse. Selgus ka, et Repsi eraasjadega tegeles kaks ministeeriumi nõunikku, kelle nimi ega töökoht ministeeriumi kodulehel ei kajastunud. Üks nõunikest on Repsi hõimlane ja sai 3500 eurot palka.

Möödunud aasta 24. novembril alustas politsei Repsi suhtes väärteomenetlust korruptsioonivastase seaduse paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku vahendi korruptiivset kasutamist. Menetlust toimetas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo.

29. jaanuaril selgus, et Repsi suhtes algatatud väärteomenetlus muudeti kriminaalasjaks.

9. veebruaril valiti Reps riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimeheks ning ta kuulus ka Keskerakonna delegatsiooni praeguse valitsuse läbirääkimistel.

Hiljem sai avalikuks asjaolu, et Reps lasi ministeeriumil tasuda oma pere majutamise Rally Estonia ajal, samuti oli ta töölt koju viinud Jura kohvimasina.

Värskeimas juhtumis tuli välja, et Reps lasi oma 45. sünnipäeva tähistamise peo neljakohalise arve tipprestoranis tasuda ministeeriumil.

20. juulil taandas Reps ennast riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juhi kohalt. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles