TEATRISTATISTIKA GRAAFIKUD Eesti teatri dramaatiline koroona-aasta

Copy
Hetk Hendrik Toompere jr lavastusest «Lehman Brothers», fotol Mait Malmsten ja Priit Võigemast. FOTO: Indrek Ladva
Hetk Hendrik Toompere jr lavastusest «Lehman Brothers», fotol Mait Malmsten ja Priit Võigemast. FOTO: Indrek Ladva Foto: Indrek Ladva

2019. aastal, seni viimasel «tavapärasel» aastal, külastas teatreid vaid veidi vähem inimesi kui on Eesti rahvaarv – seitsmel tuhandel etendusel (7047) oli kokku 1,2 miljonit külastajat (1 273 303). 610 mängitud lavastustest olid uuslavastused 222, mis on võrreldes kahe eelneva aastaga (2017 ja 2018) kõrgeim uuslavastuste arv. 

Mitu erateatrit ja eriprojekti lisasid mängukordade info esmakordselt teatriaasta statistikasse, mis tõstis statistikas osalevate asutuste arvu läbi ajaloo kõrgeimaks, nimelt osales statistikas 65 asutust.

Nüüd teame, et 13. märts 2020. aastal märgib hetke, mil seni teada ning vankumatult toimiv (kultuuri)elukorraldus äärmiselt ootamatult muutus. Veel paar päeva varemgi ei osatud tulevat ette näha ega kujutleda.

Täpsemalt: 12. märtsil 2020 kuulutas vabariigi valitsus seoses koroonaviiruse pandeemilise levikuga maailmas ja viiruse Eesti-sisese leviku laienemisega riigis välja eriolukorra.

Kuigi eriolukord lõppes mais, jäid karmid piirangud avalikele üritustele kehtima. See tähendas, et etendusi füüsilises ruumis ja kohal viibiva publikuga hakati andma taas 1. juulist, kui lubatud oli 50% täituvus kuni 500 inimese korral siseruumis ja 1000 inimese puhul välitingimustes. Riigi, sh kultuurielu avamine ja sulgemine jäi nii seda kui järgnevat 2021. aastat iseloomustama edaspidigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles