Eesti mereväelane juhib õppusel rahvusvahelist laevastikku

BNS
Copy
Kaptenleitnant Ott Laanemets.
Kaptenleitnant Ott Laanemets. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lõuna-Rootsi vetes algas reedel suurõppus Northern Coasts 2021, mille üht sihtüksust juhib Eesti ohvitser, kaptenleitnant Ott Laanemets.

«Ajalugu näitab, et kui sõda on peetud Baltikumis, siis on Soome ja Rootsi merealad olnud samuti kasutuses,» ütles sihtüksuse ülem kaptenleitnant Ott Laanemets. «Läänemeri on kui pada, mille ainult ühes servas suppi keeta ei saa. Seepärast on oluline, et Läänemere-äärsed riigid teeksid tihedat koostööd õppustel nagu Northern Coasts.»

Laanemetsa juhitavasse sihtüksusesse kuuluvad õppusel Läti, Leedu, Rootsi, Prantsusmaa ja Taani alused. Lisaks miinitõrjele harjutab üksus ka teiste ülesannete täitmist, näiteks enesekaitset õhu- ja pealveeohu vastu ning olukorrateadlikkuse loomist ja hoidmist.

Stsenaariumi järgselt on õppusel ka vaenulike üksuste korraldatav vastutegevus, mille tingimustes peab Laanemetsa juhitav sihtüksus tegutsema. Lisaks laevadele on õppusele kaasatud ka lennuvahendid ja maismaal tegutsevad üksused.

Õppus kestab 10.-23. septembrini ja toimub peamiselt Rootsi vetes. Kokku võtab õppusest osa 14 riiki. Eesti mereväe alustest osaleb õppusel EML Sakala, mille meeskond omandab miinijahtimise kogemusi rahvusvahelises keskkonnas.

Õppus Northern Coasts on 2007. aastast korraldatav iga-aastane õppus, kus osalevad nii NATO- kui partnerriigid. Õppusele pani aluse Saksamaa merevägi. Igal aastal vahetuva korraldajariigiga õppust korraldab tänavu Rootsi kuninglik merevägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles