Kaitsevägi saab 80 miljoni euro eest laskemoona (1)

BNS
Copy
Kas Eesti kaitseväe laskemoonaga aetakse musta äri?
Kas Eesti kaitseväe laskemoonaga aetakse musta äri? Foto: Kuvatõmmis Kuuuurijast

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) sõlmis 80 miljoni euro mahus raamlepinguid kaitseväele suure- ja väikese kaliibrilise laskemoona hankimiseks.

«Tegemist on mahukate konsolideeritud hangetega, mis koosnevad mitmetest erinevatest osadest. Läbi sellise lähenemise saime oma hangetele tähelepanu suurtelt tootjatelt üle maailma ning see tõstis üldist huvi meie hangete vastu,» ütles RKIK-i relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp.

Suurekaliibrilise laskemoona hanke objektiks on laskemoon kaliibriga üle 23 millimeetri, mis on peamiselt suunatud kaitseväes kasutusel olevatele meeskonna relvadele. Hanke tulemusena leidis RKIK kaheksa raamlepingupartnerit, kes järgmise nelja kuni kaheksa aasta jooksul tarnivad kaitseväele suurekaliibrilist laskemoona orienteeruvalt 30 miljoni euro eest. Väikesekaliibrilise laskemoona hanke objektiks on laskemoon, mille kaliiber on alla 23 millimeetrit. Väiksekaliibrilise laskemoona tarnimiseks leiti ligi kümme lepingupartnerit, kes nelja kuni kaheksa aasta jooksul tarnivad orienteeruvalt 50 miljoni euro eest laskemoona.

«Relvad on meie tööriistad, mis vajavad toimimiseks laskemoona. Antud lepingud tagavad kaitseväe üksuste lahingumoonaga varustamise igapäevaseks väljaõppeks kui ka lahinguvarude täiendamise,» lisas kaitseväe pearelvur major Risto Pärtel.

Raamlepingud sõlmitakse 48 kuuks, mida on võimalik pikendada kuni 84 kuuks.

Riigi kaitseinvesteeringute keskus (RKIK) on kaitseministeeriumi valitsemisala taristu ja materjalide soetamisega tegelev asutus, mis asutati 2017. aastal. RKIK-i eesmärk on võimaldada kaitseväel keskenduda oma põhitegevusele ehk sõjaliste ülesannete täitmisele. RKIK korraldab hankeid nii kaitseministeeriumi, kaitseväe kui ka teiste valitsemisala asutuste tarbeks ning haldab ja arendab nende kinnisvara. Riigikaitse arendamiseks soetatakse igal aastal üle 250 miljoni euro eest tooteid ja teenuseid ning arendatakse ja hoitakse töökorras taristut rohkem kui 70 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles