Maskita inimesi on tuvastatud ohtralt, kuid ükski trahvi pole veel saanud

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Maskikandmise nõude ühistranspordis. Esimene päev.
Maskikandmise nõude ühistranspordis. Esimene päev. Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel nädalal tuli politseil kontrollreididel maske jagada ligi 1500 inimesele, ent maskikandmisest keeldujatele pole trahve seni tehtud. Aga kuidas talitavad ametnikud siis, kui inimene pakutavast maskist keeldub? 

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud meetmete järgimist kontrollivad politseinikud koos terviseametiga üle Eesti.

«Senised kontrollid on näidanud, et enamik inimesi hoolib endast ja teistest ning kannab maski,» kirjeldas PPA kriisistaabi juhi abi Tago Trei. Kui märgatakse, et inimesel maski pole, siis vajadusel vesteldakse temaga. Enamasti leiab Trei sõnul inimene võimaluse ise - katab nina ja suu näiteks salliga või ostab maski. Vajadusel annavad maski järelevalveametnikud.

Eelmisel nädalal kontrolliti maskikandmist enam kui 1700 kohas üle Eesti - kauplustes, ühissõidukites, ka kirikus. Suheldi 2136 inimesega, neist anti mask pea 1500-le. 

Tuvastati ka mõni isolatsiooninõude rikkumine ja 18 karantiininõuet eiranud inimest, kuid üldpilt on PPA hinnangul siiski hea: maski kannab keskmiselt 88 protsenti inimestest. 

Trahvi pole keegi veel saanud

«Kui inimene maski kandmisest keeldub ja tekib põhjendatud kahtlus, et ta rikub maskikandmise kohustust teadlikult, siis palutakse tal sellest kohast lahkuda,» kinnitas Trei. «Kui inimene ei ole nõus lahkuma, on nii terviseametil kui ka PPA-l võimalus teha talle suuline hoiatus ja rikkumisest sõltuvalt alustada ka menetlust,» selgitas ta.

Maskikandmise kohustuse eiramise eest saab määrata trahvi kuni 400 eurot. Trei sõnul pole tänase seisuga ühtegi menetlust alustatud ega kellelegi trahvi määratud. «See tähendab, et suurem osa ettevõtetest ja inimestest peavad piirangutest kinni, et elu Eestis saaks jätkuda võimalikult normaalselt,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles