Ligi 5000 õpetajat ja õpilast rändavad ajas tagasi iseseisvuse taastamise aega

BNS
Copy

Kolmapäeval toimub üle-eestiline ajarännak aastasse 1991, et ajarännakuga tähistada Eesti vabariigi iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva ning sel puhul kogunesid Tallinna Reaalkooli 9.–12. klassi õpilased ja õpetajad Toompeale Kuberneri aeda, kus elati kaasa sinimustvalge heiskamisele Pika Hermanni torni.

Septembris toimuvatel ajarännakutes osalevad 19 kooli, 4 muuseumi ning ligi 5000 õpilast ja õpetajat.

Kolmapäeval kell 6.55 kogunesid Tallinna Reaalkooli 9.–12. klassi õpilased ja õpetajad Toompeale Kuberneri aeda, kus elati kaasa sinimustvalge heiskamisele Pika Hermanni torni.

Ajarännakus osalejatele kõneles riigikogu esimees Jüri Ratas. Hetk hiljem koguneti Hirveparki, kus meenutati 1987. aasta 23. augusti sündmusi. Tallinna Reaalkooli 12. klassi õpilane Pert Koduvere pidaas teemakohase kõne ning esitati Merca «Kodukased». Kell 7.55 kogunesid Hirveparki Tallinna Reaalkooli 5.-8. klassi õpilased, kus neile esines riigikogu aseesimees Hanno Pevkur. 

Õpilased kandsid ajastukohaseid riideid. Koolimajas toimuvad kolmapäeval ajastutruud tunnid, puhvetis toimub arveldamine sularahas ning vajalik on talongide olemasolu.

Valminud on ka näitus, millega tutvustatakse iseseisvumise taastamise aegseid esemeid, rõivaid, fotosid, ajalehti, mänguasju. Iga tunni alguses vaadatakse õpilaste poolt tehtud videoid, kus tuuakse vaatajateni laulva revolutsiooni hõng. Ennelõunal viiakse läbi Balti kett ning pärastlõunal esineb staadionil toimuval (öö)laulupeol Ivo Linna ja Antti Kammiste.

Audentese Erakool on oma ajarännaku ette valmistanud koostöös Eesti Rahva Muuseumiga, kus lavastatakse eelkõige 1991. aasta sündmuseid. Töötubades valmistatakse oma meelsuse näitamiseks plakateid, saadetakse telegramm olukorrast kodustele, õpitakse kuidas ülesehitada turumajandust, aga ka seda kuidas kitsastes oludes edukalt toime tulla ja Eesti riik õitsengule juhtida. Pärast töötubasid kogunetakse aulas, kus saadakse teada, et Ülemnõukogu on Eesti iseseisvuse taastanud, järgneb solidaarsusketi moodustamine, kus kantakse omavalmistatud loosungeid ning saadetakse soovid inimestele, kes elavad Eestis 30 aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles