Metsamasinate ehitajad vallutavad välisturge

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eva-Lotta Ilves näitab, et metsaga tegelejad saavad Skovexist valida oma tehnikale kas originaali või alternatiivse varuosa.
Eva-Lotta Ilves näitab, et metsaga tegelejad saavad Skovexist valida oma tehnikale kas originaali või alternatiivse varuosa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Metsatehnika valmistajate, müüjate ja varuosadega varustajate ülevaade näitab, et väiksemaski külas pole puudu oskusteabest ja turg ulatub koduriigist kaugele. Samas on Eestis firmasid, kes esindavad välismaiseid tuntud kaubamärke, vahendavad uue kõrval ka kasutatud metsamasinaid ning varustavad rohelise kulla kõlistajaid varuosadega, sest mis liigub, see kulub.

Viljandimaal Mulgi vallas valmistab põllu-, metsa- ja kommunaaltehnikat ning tõstukeid OÜ Mõisaküla Masinatehas. Ettevõte asutati kodumaise erakapitaliga ja tähistas hiljuti 11. tegevusaastat. Masinaehitusega on aga väikelinnas tegeletud ajast, mil sinna ehitati raudteetehas, remonditi vedureid ja vaguneid, toodeti reisi- ja kaubavaguneid, veduridetaile ja isegi rööbas­omnibusse. Hiljem sisustati ruumid Tallinna ekskavaatoritehase (Talleks) tarbeks ja linn õitses, kuni seda läbis Tallinna-Riia raudtee.

Linna suurima tööandja, Mõisaküla Masinatehase tootmisjuhi Enno Lilleste jutu järgi omandas ettevõte ET Mõisaküla osaühingu pankrotistumise järel selle vara ja jätkas sama tootmissuunda. Tööjaotus on selline, et metsatõstukite ja haagiste tootmist korraldab Risto Aas ning teiste suundade ja võsagiljotiinidega tegeleb Enno Lilleste.

„Jätkasime ET Mõisaküla toodetega, kuid vastavalt klientide soovidele hakkasime arendama palgihaaratseid ja võsagiljotiine,” märkis Lilleste.

Kolm aastat tagas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles