Päikeseenergiat saab kasutada mitmel moel

Copy
Solar Caravan Pargi peremees Peeter Viik ütles, et olgu päikeseenergiasüsteem väike või suur, aasta ringi see meie kliimas siiski välja ei vea.
Solar Caravan Pargi peremees Peeter Viik ütles, et olgu päikeseenergiasüsteem väike või suur, aasta ringi see meie kliimas siiski välja ei vea. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Päikeseenergia kasutamine on mõne aastakümnega hüppeliselt kasvanud. Paljud kodud saavad juba arvestatava osa energiast päikesepaneelidest, kui aga suureks investeeringuks pole vajadust, saab päikeseenergiat kasutada ka väikeses mahus ja üsna odavalt. Poodides ja internetis pakutakse laias valikus tooteid, mida katsetada.

Paljud kasutavad päikeseenergiavalgusteid dekoratiivse elemendina aias, välisfassaadil ja mujal: lillepeenra, põõsa, purskkaevu või majanumbri väljavalgustamiseks. Üha levinum on reklaamtahvlite ja siltide päikeseenergia toel nähtavaks tegemine. Väikeste ja odavate päikeseenergiaseadmete pärusmaaks ongi kujunenud põhiliselt välisvalgustus, mille puhul ei juhtu midagi hullu, kui kogutud energia otsa lõpeb.

Päikeseenergia pikaaegne entusiast, Audru külje all tegutseva Solar Caravan Pargi peremees ja Audru osavalla konsulent Peeter Viik ütles jutuajamist alustades, et kui kellelgi päikeseenergia vastu vähegi huvi on, ei tohi karta eksida, samas peab arvestama, et olgu päikeseenergiasüsteem väike või suur, aasta ringi see meie kliimas välja ei vea. Isegi korralik off-grid ehk ilma elektrivõrku ühendamata eraldiseisev päikesepaneelide lahendus eeldab, et majapidamises on olemas tõhus generaator.

Kodustes tingimustes kasutataksegi praegu enamasti väiksema võimsusega päikese­energial töötavaid komplekte, mida saab internetist või poest osta mõnekümne euro eest. Päikesepaneeli pinda on neil vähe ja kogutav energiahulk eriti pimedal ajal väike. Eelistada tasub komplekte, mis sisaldavad liikumisandureid, pideva töötamise korral võib muidu energiat jaguda pettumust valmistavalt lühikeseks ajaks. Selliste säästukomplektide lambid tasub panna valgustatavale objektile või pinnale võimalikult lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles