REGIONAALARENG Külli Taro: administreerimisest kohaliku valitsemiseni

Külli Taro
, avaliku halduse ekspert
Copy
Tallinna Tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudi teadmussiirde juht Külli Taro.
Tallinna Tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudi teadmussiirde juht Külli Taro. Foto: Rene Riisalu

Kohalik valitsemine peab ühelt poolt sisaldama pikemaajalist plaani, teiselt poolt tuleb pusida keeruliste kohaliku elu päevaprobleemidega. Valikud ühes kui teises võivad pöörduda võimuvõitluseks, milles avaldub kohalike liidrite poliitiline kultuur ja kompetents, kirjutab riigivalitsemise ekspert Külli Taro.

Kohaliku valitsemise mõte on lähtuda kohalikest oludest ja huvidest. Omavalitsuse ülesanne on väga lihtsalt kokku võttes tegeleda kõige sellega, mis mõjutab inimesi just siin ja praegu. Näiteks avalik ruum, igapäevane füüsiline keskkond, liikumisteed, transport, vaba aja veetmise võimalused. Kohalike olude tundmine eeldab, et sa viibid kohapeal, kasutad kohalikku taristut ja teenuseid, suhtled teiste kohalike inimestega, koged argielu heas kui halvas.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduses pole asjata tingimust, et nii kandideerida kui ka hääletada saab selles vallas või linnas, kus on inimese püsiv elukoht. Formaalselt tähendab püsiv elukoht küll pelgalt kannet rahvastikuregistrisse ette nähtud tähtajaks. Ent sellise nõude eesmärk ongi just kohalike vajaduste ja olude tundmine, isiklik side ja otsene huvi kodukoha arengu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles