REGIONAALARENG Georg Sootla, Kersten Kattai: suurvallale uut juhtimismudelit otsimas

Copy
Üks poliitiliselt ebastabiilsemaid omavalitsusi on Jõhvi. Viimasel valimisperioodil on umbusaldatud viit linnapead. Kuus korda on valitsuskoalitsiooni vahetatud. Asevallavanemaid on käinud läbi kümmekond. Volikogul on olnud korraga kaks esimeest. Võimul ei lasta hetkekski maas vedeleda. Käiakse kohut. Võimuvõitlusel on hoidnud silma peal kaitsepolitsei.
Üks poliitiliselt ebastabiilsemaid omavalitsusi on Jõhvi. Viimasel valimisperioodil on umbusaldatud viit linnapead. Kuus korda on valitsuskoalitsiooni vahetatud. Asevallavanemaid on käinud läbi kümmekond. Volikogul on olnud korraga kaks esimeest. Võimul ei lasta hetkekski maas vedeleda. Käiakse kohut. Võimuvõitlusel on hoidnud silma peal kaitsepolitsei. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Valdade tasakaalustatud arenguks peaksid volikogu ja valitsuse rollid muutuma, kirjutavad Tallinna Ülikooli õppejõud Georg Sootla ja Kersten Kattai.

Olemasolev volikogu-valitsuse nn kabinetimudel kopeerib riigi tasandit. Selles määrab volikogu poliitiline enamus ametisse poliitilise vallavanema ja tema valitsuskabineti, kes poliitilise usalduse alusel võimu teostab. See tagab tugeva kohaliku täitevvõimu igapäevahalduses, kuid volikogu võib osutuda vallavalitsuse kummitempliks. Nõrk vallavanem jääb jällegi heitlike poliitmängude pantvangiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles