Kohtusse pöördumise tasu suureneb kohati kaks korda (2)

Copy
Kõige enam tuleb raha välja käia osaühingu asutamise eest.
Kõige enam tuleb raha välja käia osaühingu asutamise eest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Justiitsministeeriumis valminud eelnõu järgi tõstetaks kohtusse pöördumisega seotud riigilõivusid senisega võrreldes 40 kuni 100 protsenti kõrgemale, ministeerium põhjendab hinnatõusu muu hulgas pahatahtlike pöördumistega ja vajadusega kohtute töökoormust vähendada.

Näiteks halduskohtusse kaebuse esitamine maksab praegu 15 eurot, sama palju maksab esialgse õiguskaitse küsimine. Tsiviilasjade puhul on hinnad krõbedamad, näiteks inimesel, kes soovib tsiviilasja raames nõuda 500 eurot, tuleb esmalt tasuda 100-eurone riigilõiv, kirjutab rahvusringhääling.

Justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika asekantsler Viljar Peep ütles, et alates 2011. aastast, mil tänased määrad kehtestati, on inimeste elatustase oluliselt kasvanud.

«Juhul, kui lõivud jäävad inflatsioonile oluliselt alla ja nad ei muutu kümne aasta jooksul, siis me näeme ka seda tendentsi, et kohtusse tullakse päris sageli selliste asjadega, kus pooled polegi enne omavahel suhelnud ja üritanud kompromissi teha, vaid tulevad kohe esimese asjana kohtusse,» rääkis Peep.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles