Vene kodanikud valisid duumaliikmeid ka Eesti jaoskondades

BNS
Copy
Vene saatkond Tallinna vanalinnas.
Vene saatkond Tallinna vanalinnas. Foto: Peeter Langovits

Venemaa kodanikud valivad pühapäeval lõppevatel valimistel riigiduuma esindajad 14 partei seast ning lisaks veel regioonide esindajad, teatas ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Riigiduuma valimised toimusid ka Narvas, kus jõuab valimiskastide juurde ligikaudu 15 protsenti kohalikest Venemaa kodakondsusega elanikest. Eestis asuvates jaoskondades sai tänavu valida esindajaid näiteks Rostovi oblastile ja Stavropoli kraile.

Venemaa suursaadik Eestis Aleksander Petrov möönis, et siinsetel elanikel ei pruugi olla mingit sidet nende piirkondadega ja valimisseadust võiks muuta, et välismaal elavate Venemaa kodanike huvid oleks senisest paremini esindatud.

Suursaadik selgitas, et viirusega seotud piirangud võisid mõjutada osalust. Saatkonnas mõõdeti kõigi kehatemperatuuri ja järgiti ohutusnõudeid.

«Vestlustes meie kodanikega, kes Eestis elavad, on väljendatud mõtet, et lõppude-lõpuks, tulevikus ja mida varem, seda parem, oleks vene kodanikel, kes elavad välismaal oma nii-öelda välis-vene saadik riigiduumas. Seda küsimust arutatakse, ei hakka ette ruttama, aga on, mille üle mõelda,» rääkis Petrov.

Riigiduuma valimised toimusid pühapäeval ka Narvas. Tavaliselt jõuab Narva peakonsulaadi valimiskastide juurde umbes 15 protsenti Lääne- ja Ida Virumaal elavatest Vene kodanikest. Duumavalimised pole nii erutavad kui presidendivalimised ning segadust tekitavad tundmatud kandidaadid.

Venemaa valimissüsteem on Eestis elava Vene kodaniku jaoks keeruline. 14 erakonda ja lisaks veel ühemandaadilistes ringkondades kandideerivad poliitikud. Kui erakondi veel tuntakse, siis 2000 kilomeetri kaugusel elavaid Stavropoli krai tegelasi mitte.

Ida- ja Lääne Virumaal elab umbes 40 000 Venemaa kodanikku. Eelmistel duumavalimistel käis Narvas hääletamas ligi 6000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles