President Ilves rääkis Poola riigipeaga Euroopa tulevikust

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczynski ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves.
Poola president Lech Kaczynski ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti ja Poola presidendid Toomas Hendrik Ilves ja Lech Kaczyński keskendusid eilsel kohtumisel Euroopa tulevikule.


«Paljusid riike haaranud finants- ja majanduskriis nõuab kiiret tegutsemist, kriisikava koostamist, kus poliitikud peavad vaatama kaugemale valimislubadustest ning isiklikust või erakondlikust populaarsusest,» rõhutas president Ilves. «Mitmed riigid - Eesti ja Poola nende seas - seisavad raskete valikute ees, kus mingi ime passiivne ootamine tähendab tegelikult kaotust.»

Eesti riigipea sõnul tulevad kriisist kiiremini ja kergemini välja need maad, kelle valitsustel jätkub otsustavust ja arukust langetada tuleviku nimel ka ebapopulaarseid otsuseid, mis on suunatud riigipoolsete kulutuste vähendamisele ja ettevõtluse tugevdamisele, teatas presidendi kantselei.

«Ettevõtluse julgustamine rasketel aegadel on üks keerulisemaid, ent samas olulisemaid väljakutseid,» ütles president Ilves. «Edukas ettevõtlus tähendab töökohti, maksude laekumist, kindlustunnet inimestele ja riigile.»

Eesti ja Poola riigipead rääkisid pikemalt energiajulgeolekust, pidades oluliseks põhimõtet, et energiatarneid ei kasutataks poliitilistel eesmärkidel ning rõhutades, et Euroopa varustuskindlus sõltub alternatiivsetest energiatarnijatest.

Monopol kõigutab energiajulgeolekut, nagu lähiminevik on korduvalt näidanud, tõdesid presidendid Ilves ja Kaczyński, kes arutasid ka Läänemere suurprojekte nagu uue Leedu tuumajaama rajamine ning energiaühendused Põhja- ja Baltimaade vahel. Riigipead avaldasid toetust Nabucco gaasijuhtme projektile, mis tooks Kaukaasia ja Kesk-Aasia gaasi turvaliselt Euroopasse.

Presidendid Ilves ja Kaczyński pidasid oluliseks, et Euroopa julgeks ausalt rääkida oma ajaloost.

«See tähendab, et me räägime vabalt ka 1939. aastast ning mõjusfääride jagamisest stalinliku NSV Liidu ja hitlerliku Saksamaa vahel, mis röövis mitmetelt riikidelt
iseseisvuse; see tähendab, et me räägime kõigist siin toimepandud kuritegudest, tegemata vahet režiimidel, kes neid toime pani,» ütles president Ilves.

Samuti vahetati kohtumisel mõtteid Euroopa Komisjoni idapartnerluse initsiatiivi teemal, mida nähti uue võimalusena Euroopa Liidu ja ühenduse idanaabrite poliitilisel ja majanduslikul lähendamisel.

Presidendid Ilves ja Kaczyński kõnelesid ka Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide suhetest, pidades ülioluliseks nende tugevdamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles